3e jaargang, nr. 5, uitgave: september 2023
cropped-logo-wandelen-in-apeldoorn-RGB-vierkant-e1549096737410-1.jpg

NIEUWSBRIEF 5

Berichten over wandelen

Wandelen in Apeldoorn?
Natuurlijk wandelen in Apeldoorn!

Hierbij de eerste nieuwsbrief van dit jaar. Na enige keren uitstel kunnen wij nu toch weer eens een nieuwsbrief presenteren. De ontwikkelingen gaan soms zo snel dat de tijd de onderwerpen inhaalt en dan is het niet meer nodig om hierover te berichten.
De afgelopen maanden is het bewegen en zeker het wandelen er tijdens de vakanties misschien bij ingeschoten. De meeste wandelactiviteiten zijn vaak gewoon doorgegaan. Hier en daar is weer ruimte om mee te wandelen. Wandelen in een groep geeft een extra stimulans. Je komt in bewegen en in gesprek met andere mensen. Daarom is wandelen gezond voor lichaam en geest. Kijk eens op de website van 'Wandelen in Apeldoorn' naar de verschillende mogelijkheden. Wandelen, power walking, meditatief wandelen? Voor iedereen is er iets te vinden. Blijf niet zitten maar kom in beweging.

Onderwerpen in deze nieuwsbrief

Cursus wandelbegeleider

Apeldoornse vierdaagse een succes

Waar loop je tegen aan als wandelgroep?

De mogelijkheden van onze website

De waarde van wandelen

Nieuwe richtlijn Overgewicht

Cursus wandelbegeleider

Vind je het leuk om wandelaars te begeleiden en een verantwoorde en aantrekkelijke route met een groep te lopen? Dan is de opleiding Wandelbegeleider echt iets voor jou. De opleiding is vooral praktijkgericht. Tijdens een afwisselend programma leer je hoe je een groep optimaal tijdens een wandeling begeleidt.
Door de Apeldoornse Wandel Challenge is dit idee naar voren gekomen en in gang gezet. Maar we willen dit ook mogelijk maken voor andere mensen die als begeleider bij de verschillende wandelgroepen actief zijn.
Vanuit de servicegelden van het Sport & Beweegakkoord van de gemeente Apeldoorn is geld beschikbaar om in het najaar de cursus ‘Wandelbegeleider niveau 1’ van de KWBN aan te bieden. Meer informatie over deze cursus is te lezen via https://www.kwbn.nl/kennisplein/opleidingen/begeleider-wandelsport/.
De cursus duurt 1 dag, kan in Apeldoorn gegeven worden en de datum kan in overleg gepland worden. Er is plaats voor minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers. Door de subsidie is de cursus gratis en is er geen eigen bijdrage nodig.
Een aantal wandelbegeleiders heeft deze cursus in 2016/2017 al gedaan. We zouden het super vinden als nieuwe wandelbegeleiders deze cursus ook zouden willen doen. Ook voor fysiotherapeuten is dit een waardevolle cursus. Je leert een groep buiten te begeleiden wat een wezenlijk andere situatie is dan een 1 op 1 behandeling in de behandelkamer of een groep in een oefenzaal.
Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar irma@wandeleninapeldoorn.nl. Meer informatie hierover, zoals waar en wanneer, volgt dan later.
Mochten er zich meer dan 10 deelnemers aanmelden (wat we natuurlijk hopen) gaan we kijken of er nog meer mogelijkheden zijn om nog een cursus te organiseren op dezelfde voorwaarden.

Wandelvierdaagse Apeldoorn succesvol

De 68e Cantharel Internationale Vierdaagse Apeldoorn 2023 is dit jaar weer goed verlopen. Met 19% meer vierdaagse wandelaars en 29% meer daglopers dan vorig jaar en veel complimenten van de deelnemers voor de routes, de organisatie en de vrijwilligers, kan er gesproken worden van een succesvolle editie Het blijft altijd een uitdaging voldoende vrijwilligers te vinden maar we hebben het toch weer voor elkaar gekregen. Wel een beetje jammer dat de gemeente Apeldoorn zo nodig in de weken voorafgaand en tijdens de vierdaagse werkzaamheden aan de Berghuizerweg had gepland. Maar in overleg met de aannemer en de inzet van onze vrijwilligers hebben we dit toch nog in redelijke banen kunnen leiden.

Ook dit jaar was er een forse stijging van de daglopers. Een trend die al een aantal jaren zichtbaar werd. Dit zijn wandelaars die een dagje meelopen om kennis te maken met de vierdaagse Apeldoorn, maar ook daglopers die ervoor kiezen om meerdere dagen wandelen, zonder gelijk een vierdaagse te wandelen. Ook wordt steeds meer gebruik gemaakt van de mogelijkheid om tijdens de vierdaagse per dag verschillende afstanden te wandelen.

Het blijkt dat er Apeldoorners zijn die het evenement Cantharel Internationale Vierdaagse Apeldoorn nog steeds verwarren met de avondvierdaagsen die in de gemeente Apeldoorn of omgeving gehouden worden. Hiermee wordt duidelijk dat er nog steeds werk aan de winkel is om meer bekendheid te geven aan deze vierdaagse die overdag is met afstanden van 12 km, 20 km, 30 km en 40 km. Altijd met start op de 2e dinsdag in juli en dus ook volgend jaar weer wordt gehouden van 9 juli t/m 12 juli 2024!

Waar loop je tegen aan als wandelgroep?

Het organiseren, begeleiden en vinden van een startplaats van een wandelgroep is niet altijd eenvoudig. Er zijn bijvoorbeeld diverse wandelgroepen die zelfstandig wandelen en heel laagdrempelig met elkaar afspreken. Er zijn ook wandelgroepen die min of meer onder begeleiding van een wandelbegleider en/of een organisatie wandelen.
Welke vragen leven er bij de verschillende wandelgroepen? Wat zijn de verwachtingen van de wandelaars en van de wandelbegeleiders? Hoe kun je meer deelnemers krijgen bij je wandelgroep? Wat moet je weten van een wandelaar als wandelbegleider? Waar kan ik starten als deelnemer of als wandelbegeleider? Zijn er genoeg wandelbegeleiders? Al dat soort zaken speelt bij meerdere wandelgroepen.

De werkgroep wil graag een inventarisatie maken van de vragen en problemen waar de groepen tegen aan lopen. Wij als werkgroep kunnen misschien daarbij helpen. Heb je vragen waar je een antwoord of een oplossing voor zoekt of wil je met ons delen waar je tegenaan loopt? Dan kun je een e-mail sturen naar info@wandeleninapeldoorn.nl of irma@wandeleninapeldoorn.nl.
De werkgroep wil een aanspreekpunt zijn tussen groepen, gemeente en organisaties. Na de inventarisatie gaan we kijken hoe we de wandelgroepen verder kunnen brengen. We blijven jullie via de nieuwbrief op de hoogte houden.

Wat doet de werkgroep voor de wandelaar?
De werkgroep 'Wandelen in Apeldoorn' is gesprekspartner bij de thematafel 'Gezonde Leefomgeving' van het 'Lokaal Preventie Akkoord'.
Tevens zijn er gesprekken geweest met de gemeente Apeldoorn over onveilige oversteekplaatsen voor wandelaars. Een aantal punten is daarbij naar voren gebracht. Enkele zullen daarvan op korte of langere termijn worden opgelost en zullen meelopen bij onderhoud van wegen. De aansluiting van het voetgangerspad naar de voetgangers-oversteeklichten bij de Oost-Veluweweg is al uitgevoerd. Hier is een stukje extra trottoir aangelegd om zodoende als wandelaar bij de verkeerslichten te komen. Er wordt nog door de gemeente gewerkt aan een oplossing waarbij wandelaars meer tijd krijgen bij verkeerslichten waar wandelaars samen met fietsers oversteken. Ook heeft de gemeente gezorgd voor wandelpaden langs de Asselsestraat naar Sportpark Orderbos en de achteringang van Berg&Bos.

De mogelijkheden van onze website

Wandelen is een gezonde manier van bewegen en valt onder de sportbeoefening. Soms wil je dit bekendmaken aan een breder publiek.
Heb je een persbericht of ander wandelnieuws? Wil je jouw activiteit kenbaar maken? Daar geeft onze website je de mogelijkheid toe. Geef ons je persbericht of nieuws door en we plaatsen dit op onze website. Dan kan het bericht ook via onze Facebook-pagina gedeeld. Organiseer je een speciale wandelactiviteit? Wij kunnen dit ook in onze agenda plaatsen, met een link naar je eigen website.
Staat jouw activiteit wel al op onze website? Kijk dan even na of de gegevens nog kloppen. Zo niet, laat het ons weten via
info@wandeleninapeldoorn.nl. Zo blijft de website up-to-date.
Het doel van onze website is om zowel de startende wandelaar als de geoefende wandelaar die informatie te geven, welke hem/haar verleidt en/of uitdaagt om te gaan wandelen in Apeldoorn of omgeving.

De waarde van wandelen

Lopen, je begint ermee zodra je als baby kunt staan. Het is vanzelfsprekend en zit in onze natuur. Maar het is ook een waardevolle vrijetijdsactiviteit en het loont om erin te investeren. De helft van alle verplaatsingen te voet is recreatief of sportief van aard en noemen we wandelen. Samen is dit goed voor tweederde van de totale afstand die te voet wordt afgelegd.
Verder lezen?

Nieuwe richtlijn overgewicht

Op 10 juli 2023 is de richtlijn overgewicht en obesitas bij volwassenen uitgekomen. In september 2022 werd het deel overgewicht en obesitas bij kinderen gepubliceerd. In dit bericht vertellen we je wat het Voedingscentrum aangepast heeft op basis van deze nieuwe richtlijn.
De richtlijn is een initiatief van ‘Care for Obesity’ en het 'Partnerschap Overgewicht Nederland'. De nieuwe richtlijn vervangt de richtlijn diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen (CBO, 2008) en de Zorgstandaard Obesitas (PON, 2010).
Verder lezen?

Meer nieuwsberichten Agenda / evenementen

Email Marketing Powered by MailPoet