1e jaargang, nr. 2, uitgave: januari 2022
cropped-logo-wandelen-in-apeldoorn-RGB-vierkant-e1549096737410-1.jpg

NIEUWSBRIEF 2

Berichten over wandelen in Apeldoorn

Wandelen in Apeldoorn?
Natuurlijk wandelen in Apeldoorn!

nieuwsbrief winter 1

Nieuwjaarswens

De werkgroep Wandelen in Apeldoorn wenst alle lezers van deze nieuwsbrief de beste wensen voor een gezond nieuw jaar. Een jaar waarin we hopelijk op korte termijn weer kunnen starten met groepswandelen.
We zijn en blijven er van uitgaan dat de groepen weer snel kunnen wandelen.
‘Lach, leef en geniet, maar vergeet de anderhalve meter niet!’

Groepswandelen voorlopig niet mogelijk

De huidige maatregelen staan toe om met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand exclusief instructeur te sporten. Twee groepen moeten elkaar onderling ook aantoonbaar voldoende afstand geven. Dit maakt dat het groepswandelen en organiseren van wandeltochten ingewikkeld is.
Echt afstand houden en grotere groepen vermijden zal in de praktijk erg lastig zijn. Als je als deelnemer en als organisatie iets kleinschaligs wilt organiseren, zodat iedereen de maatregelen kan naleven, dan is dat volgens de 'letter van de regel' mogelijk. Volgens de ‘letter van de regel’ zouden kleinschalige wandeltochten mogen, maar wordt het volgens de ‘geest van de maatregelen’ afgeraden en misschien zelfs verboden. Uiteindelijk zijn het gemeenten die toestemming voor wandeltochten verlenen.
Als het lang duurt, zullen er wel weer alternatieven ontstaan om individueel te kunnen wandelen.

Wanneer kunnen we weer als groep wandelen?

Op dit moment is niet te voorspellen wanneer het weer kan. We wachten de volgende, zoveelste, persconferentie maar af. Zodra het weer mag en kan, vragen we de groepen om dit ons te melden. Wij kunnen dit dan op onze website vermelden. Mocht jouw initiatief of groep nog niet vermeld staan op onze website, dan is dit uiteraard ook mogelijk.

Wandelmonitor 2021

De Nationale Wandelmonitor is een onderzoek dat Wandelnet iedere 5 jaar uitvoert. Volgens directeur Wandelnet Ankie van Dijk blijkt uit de Wandelmonitor 2021 dat het maken van wandelingen een ‘blijvertje’ is. “Wandelen is geen hype, maar wel hip. Wandelen is al jaren een populaire vorm van vrijetijdsbesteding. De opkomst van livetrackers, prestatie-apps en stappentellers, maar ook de outdoor-mode, coffee-to-go en fashion-rugzakken maken met name onder jongeren dat je als wandelaar gezien mag worden.” Helemaal nieuw is de populariteit van wandelen zeker niet, ook in de voorgaande Wandelmonitoren die Wandelnet uitgaf was de omvang van de wandelmarkt al aantoonbaar groeiende. Toch is de editie van 2021 anders dan normaal! De coronapandemie en bijbehorende maatregelen maakten dat Nederland massaal aan de wandel ging. Van de Nederlanders die meer zijn gaan wandelen, is maar liefst 83% van plan om ook na de pandemie te blijven wandelen. Daarmee zien we de toename van de populariteit van wandelen zeker niet als een hype maar als iets blijvends. Download de Wandelmonitor 2021 zelf op de website van Wandelnet en lees mee!

Wende Wandeling ‘in the open air’

In samenwerking met de werkgroep Wandelen in Apeldoorn organiseert Wende Apeldoorn een wandelactiviteit. Een wandeling speciaal voor mensen met (een vorm van) autisme, georganiseerd door de vrijwilligers van het Autismecafé in Gigant.
Zondag 30 januari 2022, 11:30 uur. Verzamelen vanaf 11:15 uur Park Berg en Bos bij de ingang vanaf de Asselsestraat, bij de bushalte van Trim-Apeldoorn.
Begin het jaar 2022 fris en gezond met een prachtige wandeling (blauwe route ±5,2 km) in Park Berg en Bos. Een mooi begin van het nieuwe jaar. Eigen drinken/eten meenemen en zorg voor goede wandelschoenen en aangepaste kleding afhankelijk van het weer.
Zin om mee te wandelen? Meld je dan aan via wendeapeldoorn@hotmail.com.

Wandelen met een chronische aandoening? Dat kan echt!

Wandelen wordt steeds populairder. Het is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook ontzettend leuk wanneer je het samen met anderen doet.

Maar wandelen is niet voor iedereen vanzelfsprekend

Er zijn dingen die je er van kunnen weerhouden te beginnen met wandelen. Wanneer je (een verhoogd risico op) een chronische aandoening hebt en je leefstijl moet veranderen, kan het zetten van de eerste stap ontzettend lastig zijn. Of wanneer je graag met iemand samen wilt wandelen, maar niet weet met wie.
Dan kan onze wandelgroep met deskundige begeleiding een uitkomst bieden! In deze groep wordt er samen gewandeld en onder deskundige begeleiding getraind om uiteindelijk 1, 2, 3 of misschien wel 4 dagen mee te doen aan de Apeldoornse Vierdaagse in juli 2022.

Waar en wanneer?

Als het weer mag, elke zaterdag van 09.30 uur tot 10.30 uur heb je de mogelijkheid je bij deze groep aan te sluiten. De begeleiding van de wandelgroepen wordt gedaan door gecertificeerde wandelbegeleiders en de wandelingen starten vanaf VV Victoria Boys (Berghuizerweg 153, 7312 SN Apeldoorn).
Zodra dit weer mogelijk mag, is er na afloop gelegenheid koffie e.d. te drinken.

Durf de uitdaging aan te nemen!

Dus, heb je een (hoog risico op een) chronische aandoening zoals bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten, COPD, artrose of kanker? Heb je Corona gehad en nog steeds klachten? Of mis je een wandelmaatje of wil je graag meer mensen leren kennen?
Wil je de uitdaging wel eens aangaan om een keer mee te doen met een wandeling en met onze groep mee te trainen? De deelname is gratis. Als je mee wilt doen vragen we je om je via de mail aan te melden. Of wil je toch nog eerst meer informatie?
Stuur een mail naar Irma Woudenberg voor meer informatie of om je aan te melden.

Gecombineerde Leefstijl Interventie

Mensen leren welke positieve uitwerking beweging heeft op hun leven. Dat is wat Blue Zones Apeldoorn met de deelnemers in hun nieuwe Gecombineerde Leefstijl Interventie ‘Samen Sportief in Beweging’ in de praktijk brengt.
Lees ook het artikel 'GLI-deelnemers aan de wandel' op onze website over de start van deze groep.

Voorbereidingen Vierdaagse Apeldoorn van start

Nu we weer in deze lockdown zitten zijn er toch positieve berichten te melden. Ondanks de corona die nu nog volop aanwezig is, gaat de Stichting Internationale Vierdaagse Apeldoorn er van uit dat ze de vierdaagse van 12 t/m 15 juli 2022 kunnen organiseren en zijn zij met vol enthousiasme bezig met de voorbereiding.

Voorlopige inschrijfdatum

Noteer alvast in de agenda! De datum waarop de inschrijving van de Vierdaagse Apeldoorn open gaat is voorlopig vastgesteld op dinsdag 15 maart 2022! Volg dit op hun website of meld je aan voor de nieuwsbrief van de vierdaagse Apeldoorn.

Afstand 50 km afgevallen

Dit jaar zal er geen 50 km route uitgezet worden. Het al jaren teruglopend deelnemersaantal op deze afstand heeft het bestuur doen besluiten de 50 km te laten afvallen. Trouwe wandelaars van deze afstand verwijzen we graag naar de route van de 40 km.

Eindtijd terug naar 17.00 uur

De eindtijd waarop wandelaars nog binnen kunnen komen, zal in de editie van 2022 weer teruggaan naar 17.00 uur. Doordat de route van 50 km is afgevallen is er genoeg tijd voor iedereen om voor 17.00 uur binnen te zijn.

Jouw vermelding op onze website nog actueel?

Op onze website staat onder het menu 'Wandelgroepen' de mogelijkheden om in Apeldoorn mee te wandelen bij een groep. Deze gegevens dateren voor een deel uit 2019, dus vòòr de lockdowns.. Onze belangrijkste vraag op dit moment is of alle informatie van jouw groep nog actueel is. Na deze periode van het Covid-19 virus is het nog maar de vraag of elke groep weer aan de wandel gaat. De gegevens willen we graag actueel houden. Via ons mail-adres info@wandeleninapeldoorn.nl ontvangen we graag een update van de gegevens van jouw wandelgroep. Wij zullen dit dan op onze website aanpassen.

Meer nieuwsberichten Agenda / evenementen

Email Marketing Powered by MailPoet