1e jaargang, nr. 3, uitgave: april 2022
cropped-logo-wandelen-in-apeldoorn-RGB-vierkant-e1549096737410-1.jpg

NIEUWSBRIEF 3

Berichten over wandelen in Apeldoorn

Wandelen in Apeldoorn?
Natuurlijk wandelen in Apeldoorn!

foto wia nieuwsbrief 3

Wandelen als groep weer mogelijk

Het is sinds eind januari van dit jaar weer mogelijk als groep te wandelen. Langzaam maar zeker zie je de wandelgroepen de draad weer oppakken. De deelname was in het begin nog wat aarzelend, maar de weken er na zag je het aantal deelnemers weer toenemen. Sommige groepen zitten bijna weer op het gemiddelde van vóór de corona.
Natuurlijk zijn er in de afgelopen twee jaar mensen door het virus weggevallen. Sommige mensen hebben besloten in die tijd een andere invulling aan hun vrije tijd te geven. Daarom nog meer van belang om jouw groep onder de aandacht te brengen van nieuwe deelnemers.

Weer begonnen of opnieuw opgestart?
Op onze website heeft ‘Wandelen in Apeldoorn’ de mogelijkheid om jouw initiatief voor het wandelen te vermelden. Zijn er wijzigingen? Geef dat ook aan ons door en wij zullen dit op onze website aanpassen. Is het een nieuw initiatief of is jouw groep nog niet vermeld op onze website? Dan is dit uiteraard ook mogelijk.

Persbericht of ander wandelnieuws?

Wandelen is een gezonde manier van bewegen en valt onder de sportbeoefening. Soms wil je dit bekendmaken aan een breder publiek. Daar geeft onze website je de mogelijkheid toe. Geef ons je persbericht of nieuws door en we plaatsen dit op onze website. Dan kan het bericht ook via onze Facebook-pagina worden gedeeld. Organiseer je een speciale wandelactiviteit? Wij kunnen dit ook in onze agenda plaatsen, met een link van je eigen website voor meer informatie.
Het doel van onze website is om zowel de startende wandelaar als de geoefende wandelaar die informatie te geven, welke hem/haar verleidt en/of uitdaagt om te gaan wandelen in Apeldoorn of omgeving.
tagline-3

Inschrijving Vierdaagse Apeldoorn van start

Het mag eindelijk weer! Van 12 tot en met 15 juli 2022 kan je royaal wandelen op de groene Veluwe. Na bijna drie jaar afwezigheid keert de Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn namelijk weer terug voor de 67ste editie. Deze Vierdaagse is niet alleen plezierig voor doorgewinterde wandelaars, maar ook voor beginners. Waarom? Deelnemers hoeven niet persé vier dagen te wandelen en kunnen kiezen uit korte en lange afstanden. Er is keus uit afstanden van 12, 20, 30 en 40 kilometer per dag. En wandelaars kunnen ook gewoon één, twee of drie dagen deelnemen. Sinds dinsdag 15 maart kunnen liefhebbers zich voor de Vierdaagse Apeldoorn inschrijven.
Verder lezen?

Voordelen voor wandelen in een groep

Je kunt natuurlijk prima alleen wandelen. In je eentje genieten van de stilte en zelf je eigen tempo bepalen, kan heel fijn zijn. Toch zijn er voordelen voor het wandelen in een groep. Hieronder een aantal tips over de meerwaarde van wandelen in een groep.

Ervaringen delen
Als eerste is natuurlijk het sociale contact met andere wandelaars het belangrijkste. Aan welke mooie wandeltochten gaan andere wandelaars meedoen? Wat is een fijn jack? Wat zijn goede wandelschoenen? Met welke wandelsokken heb je minder kans op blaren? Binnen een wandelgroep kun je makkelijk ervaringen uitwisselen over wandelen. Bovendien kennen andere wandelaars misschien wel mooie routes of paden die voor jou nog onbekend waren. Samen of met de hele groep afspreken om ergens anders te gaan wandelen.

Een stok achter de deur
Terwijl je wilt gaan wandelen, klettert de regen tegen de ramen. Die bank en tv zien er nu wel heel aantrekkelijk uit. Of nog zo veel andere dingen te doen. Als je op een vast moment in een groep wandelt, heb je altijd een goede stok achter de deur om naar buiten te gaan. Je groepsgenoten wachten immers op je. Van het wandelen krijg je weer positieve energie.

Verder lezen?

Wandelen met een chronische aandoening? Dat kan echt!

Wandelen wordt steeds populairder. Het is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook ontzettend leuk wanneer je het samen met anderen doet.

Maar wandelen is niet voor iedereen vanzelfsprekend
Er zijn dingen die je er van kunnen weerhouden te beginnen met wandelen. Wanneer je (een verhoogd risico op) een chronische aandoening hebt en je leefstijl moet veranderen, kan het zetten van de eerste stap ontzettend lastig zijn. Of wanneer je graag met iemand samen wilt wandelen, maar niet weet met wie.
Dan kan onze wandelgroep met deskundige begeleiding een uitkomst bieden! In deze groep wordt er samen gewandeld en onder deskundige begeleiding getraind om uiteindelijk 1, 2, 3 of misschien wel 4 dagen mee te doen aan de Apeldoornse Vierdaagse in juli 2022.

Verder lezen?

Dit is wat je moet doen bij noodgevallen in de natuur

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je zwikt je enkel doordat je over een boomwortel struikelt, je wandelmaatje wordt onwel, je komt ongelukkig ten val en raakt gewond. Er kan van alles gebeuren tijdens het wandelen, maar wat moet je doen als je te maken krijgt met een ongeluk of een noodgeval en in een afgelegen gebied bent?
Niet alleen jezelf als wandelaar kan met calamiteiten in het bos te maken krijgen. Een andere wandelaar of fietser, een echtpaar dat aangevallen is door wespen tijdens de wandeling, of je komt een mountainbiker tegen die gevallen en bewusteloos is, voorbeelden genoeg. Ook bosbranden of onweer kunnen tot een calamiteit leiden.

Weet waar je bent
Het eerste wat je moet doen in een noodsituatie is 112 bellen. Om zo snel mogelijk de hulpdiensten ter plaatse te krijgen, is het vervolgens belangrijk om te weten waar de melder zich bevindt. Dat is, als er een mobiel netwerk is, niet zo’n probleem. De locatie-functie op je telefoon laat de meldkamer vrij nauwkeurig weten waar de melder is. Een ander verhaal wordt het in gebieden waar slecht bereik is. Geen dekking van het mobiele netwerk en je dus geen internetverbinding hebt. Bij een calamiteit moet je dan aan de hand van herkenbare punten je locatie aangeven. Let daarom altijd goed op bijvoorbeeld bordjes van wandel-, mtb-, fiets-routes of knooppunten die het bospad kruisen. Deze bordjes hebben een uniek nummer. Ook kan je de meldkamer vertellen waar je gestart bent en hoe lang je al op pad bent. Zorg vervolgens dat je, als de situatie het toelaat, naar een pad loopt waar je de hulpdiensten kunt opvangen.

Verder lezen?
buikomvang met centimeter

Wandelen: een prikkel voor gezond gedrag

Onze zintuigen moeten door onze huidige leefwijze zoveel prikkels verwerken, dat dit negatieve consequenties kan hebben voor onze gezondheid. Door lawaai van buiten, industrieel voedsel, mobieltjes, uren achter de computer, een overdaad aan spullen in je huis, stress of gebrek aan slaap kunnen we onze prikkels niet goed reguleren met alle gevolgen van dien. Hierdoor voelen we ons moe, lusteloos en hebben een gebrek aan energie.

Een vaak zittend bestaan is een van de grootste risicofactoren voor het ontstaan van stofwisselingsproblemen en gezondheidsklachten. Dat verhoogt het risico op overgewicht, maar dat is niet het enige. Deze ondermijning van je lichaam is een gestage route naar diabetes en hart- en vaatziekte, een te hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol, terwijl bewegen de bloedsomloop stimuleert en deze aandoeningen juist voorkomt.

Gebrek aan beweging speelt ook een sleutelrol bij de kans dat je borst- of darmkanker krijgt of een depressie ontwikkelt. En bewegen kan ouderen beschermen tegen dementie en botbreuken. Kortom, actief door het leven gaan verbetert de vitaliteit en gezondheid, wat vroeg oud worden voorkomt. Als dit te lang duurt ontstaan er steeds meer kwaaltjes, pijntjes die zich kunnen ontwikkelen tot welvaart-ziekten. Maar het goede nieuws is dat we er iets aan kunnen doen!

Verder lezen?

Weer begonnen met wandelen

Het team van De Passerel, dat verbonden is aan Victoria Boys, is weer gestart met trainen voor de vierdaagse van Apeldoorn van dit jaar. Net als in 2019 zullen een aantal mensen van de groep een of meerdere dagen deelnemen. Zij zijn heel enthousiast weer begonnen en er is daarvoor zelfs een polo aangeschaft. Aan de foto te zien, hebben ze er zin in! Een positieve ontwikkeling, toch?
Tram VB De Passerel

Meer nieuwsberichten Agenda / evenementen

Email Marketing Powered by MailPoet