Agenda

Wandel-activiteiten bij ons bekend of aan ons zijn doorgegeven, vermelden wij in onze wandel-agenda. Het gaat dan om wandelingen, wandel-evenementen of wandel-excursies. Soms met verwijzing naar een nieuwsbericht op onze website.
De wekelijkse wandelingen van de wandelgroepen staan niet in de agenda, maar zijn te vinden onder het menu: Wandelgroepen.

Naast de wandel mogelijkheden in onze agenda zijn er verschillende organisaties die bijna wekelijks meerdere wandel-excursies aanbieden, te weten:
Apeldoorns Gidsen Collectief
Erfplatform Apeldoorn
Voor meer informatie daarover verwijzen we u naar de betreffende websites.

Voor andere mogelijkheden om te wandelen, kijk op onze website bij Wandelroutes.

Voordat je besluit om aan een activiteit mee te doen, kijk altijd voor de laatste informatie op de website van de organisator of neem anderszins met hen contact op. Er kan altijd iets op het laatste moment veranderen.


juni 2024

ma
17
jun2024
do
20
jun2024

Avondvierdaagse Apeldoorn

Wandelen door de bossen bij Apeldoorn.

Van 18.10 uur tot 21.00 uur

Sportvereniging Orderbos, afdeling Voetbal

Sportpark Orderbos, Apeldoorn

Zie website

Organisator: Apeldoorns Wandelcomité / 06 2028 3978

Atstanden en starttijden:
individueel 5 en 10 km 18.10-19.00 uur
groepen 5 en 10 km 18.15-19.00 uur

Op de website kunt U zich aanmelden van 1 mei t/m 10 juni 2024.

 

wandel-evenement

juli 2024

ma
01
jul2024
wo
31
jul2024

Wilde flora in Stadspark Berg en Bos

De hele maand juli langs de vijver in stadspark Berg en Bos je kennis opfrissen of juist opbouwen van de Apeldoornse wilde flora.

Van 7.00 uur tot 21.00 uur

Stadspark Berg en Bos

J.C. Wilslaan in Apeldoorn

Gratis

Organisator: IVN Apeldoorn / Janneke Niessen: niessen.jaki@planet.nl

Voor het derde jaar kunnen natuurliefhebbers de hele maand juli langs de vijver in stadspark Berg en Bos hun kennis opfrissen of juist opbouwen van de Apeldoornse wilde flora. De route – met 60 bordjes met namen en weetjes – van 1 km rondom de vijver is gratis te lopen tijdens openingstijden van Stadspark Berg en Bos.
Bloemen sieren en kleuren het landschap en geven jong en oud een goed gevoel. Maar bloemen zijn vooral van levensbelang voor allerlei soorten insecten die er nectar en stuifmeel vinden om te overleven. Al die insecten, maar vooral de bijen, spelen een cruciale rol bij de bestuiving van planten waardoor zaadvorming plaats kan vinden. De zoekende insecten zijn op hun beurt voer voor vogels.

Al jaren worden de wilde bloemen in de Apeldoornse bermen ingezaaid met zaden die eerder in onze gemeente zijn geoogst dankzij de groenspecialisten Wilde Flora. Zij zorgen voor het oogsten, drogen en bewaren van zeker 120 verschillende soorten planten. Ieder jaar weer worden van deze zaden nieuwe mengsel samengesteld. Wandelen langs de wondere wereld van de wilde flora en zijn gevleugelde bezoekers betekent genieten.

wandel-excursie

di
02
jul2024

IVN zomeravondwandeling Mheenpark

Een wandeling door het bijna 50-jarige fraaie en gevarieerde Mheenpark

Van 19.30 uur tot ±21.00 uur

Na inschrijving bekend gemaakt

Deelname is gratis

Organisator: IVN Apeldoorn / https://www.ivn.nl/afdeling/apeldoorn/

Nu het project de Atlas van Apeldoorn de wijk Zevenhuizen in de schijnwerpers zet, mag een wandeling door het bijna 50-jarige fraaie en gevarieerde Mheenpark niet ontbreken. Deze zomeravondwandeling op dinsdag 2 juli van ongeveer 1½ uur begint om 19.30 uur. Na aanmelding ontvang je de startplek per mail.

De Apeldoornse IVN Bomenroute in dit park bestaat dit jaar 25 jaar. Bomen zijn steeds belangrijker voor mens en dier. Een grote boom heeft hetzelfde effect als tien airco’s. Zo vangen ze onder andere CO2 op en fijnstof af. Welke bomen trekken de meeste insecten aan? Welke vogels maken op welke manier gebruik van die bomen? Er is ook aandacht voor de wilde bloemen, het water met z’n bewoners en wat het park aan recreatie te bieden heeft.

>> Lees hier meer informatie over De Atlas van Apeldoorn

Opgave kan via het formulier op hun website.

wandel-excursie

di
09
jul2024
vr
12
jul2024

Cantharel Internationale Vierdaagse Apeldoorn

Wandelen rond Apeldoorn is wandelen door pure natuur.

Van 06.30 uur tot 17.00 uur

Voetbalvereniging Victoria Boys

Berghuizerweg 153, 7312 SN Apeldoorn

Zie website

Organisator: Stichting Internationale Vierdaagse Apeldoorn / secretariaat@4daagseapeldoorn.nl / 06 5700 2085

De 69e editie van deze vierdaagse van Apeldoorn kenmerkt zich, behalve door de natuur, ook door de gezellige sfeer en wordt geheel georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers. Niet voor niets wordt deze vierdaagse ook wel ‘de groenste vierdaagse van Nederland’ genoemd.

Je kunt ook aan losse etappes deelnemen.

Vele wandelaars hebben al genoten van de routes door de unieke Veluwse natuur: de prachtige bossen, heidevelden, zandverstuivingen en sprengen. Maar ook door de pittoreske Veluwse dorpjes en Veluwse schatten als Stadspark Berg &Bos, het paleispark van Kroondomein Het Loo en Paleis Het Loo.

Afstanden en tijden:
12,0km 08:30-11:30 uur
20,0km 07:30-11:00 uur
30,0km 07:00-09:00 uur
40,0km 06:30-07:30 uur

Zowel de traditionele wandelsporter als de recreatieve wandelaar kan een wandeltrip op maat samenstellen. Loop je voor een prestatie of loop je voor je plezier, je gezondheid of om sociale contacten op te doen: iedereen is welkom. 

wandel-evenement

do
11
jul2024

IVN zomeravondwandeling Park Zuidbroek

Een zomeravondwandeling door het verrassende Park Zuidbroek

Van 19.30 uur tot ±21.00 uur

Na inschrijving bekend gemaakt

€ 2,00; voor IVN-leden gratis

Organisator: IVN Apeldoorn / https://www.ivn.nl/afdeling/apeldoorn/

Ontdek op donderdagavond tijdens deze zomeravondwandeling het verrassende park Zuidbroek. Het is het jongste en meest natuurlijke park in Apeldoorn. Nadat de contouren van het park in 2014 gereed kwamen zorgt de natuur nog steeds op onnavolgbare wijze voor verdere aankleding. In de zomer zijn de bermen en weides rijk aan wilde bloemen met hun bezoekers. Langs de route komen we ook aandachtspunten tegen zoals de tien Tiny Houses, een ecobosje, een zonnepanelen park en een wadi. Het is het park waar ’s winters de meeste sleedoornpage-eitjes waargenomen worden, van de Rode lijstvlinder de sleedoornpage.

Na aanmelding ontvangen belangstellende de startlocatie. Voor IVN-leden is de wandeling gratis, voor niet leden bedraagt de deelname 2,00 euro per persoon.

De excursie duurt ongeveer 1½ uur.

Opgave kan via het formulier op de IVN-website.

wandel-excursie