Brailleprijs voor blindenroute rond schaapskooi bij Hoog Buurlo

      Reacties uitgeschakeld voor Brailleprijs voor blindenroute rond schaapskooi bij Hoog Buurlo

Staatsbosbeheer krijgt dit jaar de Braillepluim voor een wandelroute voor blinden en slechtzienden rond een schaapskooi op de Veluwe.
Het is een van de weinige routes in Nederland waar met teksten en kaarten in braille de beleving van de natuur een extra plus krijgt, meldt de Vereniging Onbeperkt Lezen, initiatiefnemer van de prijs. Het informatiebord bij de route is zo uitgevoerd dat ook blinde en slechtziende wandelaars de informatie kunnen lezen op de voelbare kaart met braille.
Op het informatiebord bij de schaapskooi kunnen blinden en slechtzienden toch ervaren wat er allemaal te zien is in het gebied. Met bolletjes wordt bijvoorbeeld de heide aangegeven en met streepjes de bankjes. En er is ook audioapparatuur, zodat mensen de informatie ook kunnen horen.

Omdat Staatsbosbeheer zo niet alleen de blinde wandelaar helpt, maar er ook voor zorgt dat andere bezoekers merken hoe belangrijk braille is, krijgt deze instantie de onderscheiding. De prijs is een kunstwerk van Marianne Poppenk.
Staatsbosbeheer heeft de wandelroute ontwikkeld met Dedicon, een stichting die zich inzet voor met mensen met een leesbeperking.

Geboortedag Louis Braille
Op deze manier komen de verhalen over de schaapskooi en de kudde tot leven, zegt de jury. Volgens de jury zorgt het bord er ook voor dat ook niet-blinden kunnen ervaren hoe belangrijk braille is.
Het is vandaag Wereldbrailledag. De dag is vernoemd naar de naamgever van het brailleschrift, Louis Braille, die op 4 januari 1809 werd geboren.

Bronnen: NOS, Omroep Gelderland