De Apeldoornse parken

      Reacties uitgeschakeld voor De Apeldoornse parken

Apeldoorn is rijk aan parken en deze parken nodigen uit om te wandelen. IVN Apeldoorn heeft het speciale themanummer over de parken herzien. Daarnaast hebben zij verschillende ommetjes om te wandelen en daarbij komen zeker de parken aan bod.

“De groene omgeving in de stad Apeldoorn wordt voor een aanzienlijk deel bepaald door de parken. De door het IVN gehouden inventarisatie, met een indeling in vier soorten parken, heeft een indrukwekkend resultaat opgeleverd: een lijst van parken, groot en klein, natuurlijk en strak en heel divers qua inrichting. Parken waarin bomen, struiken, wilde flora, gazons, vijvers en beken de sfeer en het beeld bepalen. Uiteraard zorgen de bomen in de parken voor de structuur van de ruimte waarmee nagenoeg de hele ecologie samenhangt. Flora en fauna, of het nou gaat om paddenstoelen, vogels, insecten, alles functioneert alleen maar bij de gratie van het aanwezig zijn van veel bomen.
De parken zijn in feite de grote groene oases in de stenen ruimte waar o.a. koelte of rust is te vinden: de airco’s van de stad die steeds belangrijker worden. Om het veranderend klimaat, waaronder droogte, de baas te blijven moe­ten bomen goed kunnen blijven groeien, want het zijn grote verdampers van water. Naast de voorkeur voor in­heemse bomen komen er ook steeds meer exotische soorten die het hier goed doen.”

Ga op pad en ontdek de verschillende parken, zowel oude als jonge, nog niet volgroeide parken. Een contrast door ruim 150 jaar verschil.
Niet alleen de ommetjes zijn de moeite waard, maar zeker ook de andere wandelmogelijkheden van IVN Apeldoorn.
Verder lezen…