Wandel-apps en navigatietoestellen

      Reacties uitgeschakeld voor Wandel-apps en navigatietoestellen

Wandel.nl zet voor jou de leukste en makkelijkste apps voor wandelaars op een rijtje. Zo ga jij goed voorbereid de deur uit. Van route- tot weerapps. Met je smartphone heb je altijd nuttige informatie binnen handbereik.
Meer info?: www.wandel.nl

Zoek op internet naar ‘wandelapps test’ om nog meer over verschillende apps te lezen. Op sommige sites staan ook gebruikerservaringen. De keuze wordt steeds groter, maar niet altijd beter.
Het is handig te wandelen met gebruik making van een app op je telefoon, bijvoorbeeld Topo GPS. Wandelen zonder gebruik te maken van bestaande routes. Met behulp van de computer is het ook mogelijk om zelf routes te maken of routes van een ander te downloaden en deze in de app op te slaan.

Liever een aparte GPS-ontvanger?
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een speciale GPS-ontvanger (navigatietoestel). Deze gaat zuiniger om met energie dan een mobiele telefoon. Dit kan bij lange tochten van belang zijn.

Een GPS-ontvanger is een apparaatje waarmee jij je route kunt vinden. Het houdt bij waar je bent, hoe snel je wandelt en in welke richting je moet lopen. Een GPS – global positioning system – is een ontvanger van signalen van verschillende satellieten. Een GPS kan hiermee de positie bepalen en vaak ook zien hoe hoog je bent.
Een GPS-ontvanger kan ook routepunten (in GPS-taal: waypoints) in zijn geheugen opslaan en je van en naar deze routepunten brengen door middel van een pijl die je moet volgen. Daarnaast hebben de meeste navigatietoestellen veel extra’s. Zo berekenen ze je gemiddelde snelheid, houden ze het hoogteprofiel van je wandeling bij, kunnen ze afstanden berekenen en de snelste weg naar het volgende punt. De GPS legt punten vast door middel van coördinaten. Zo’n punt heet een waypoint. Een waypoint kan je thuis via de pc in je telefoon of navigatietoestel invoeren, maar je kunt ook in het veld waypoints opslaan. Daarmee kun je een eigen route maken die je later kunt delen met anderen.

Routes importeren
Behalve punten kun je ook complete wandelroutes op je telefoon of navigatietoestel zetten. En meestal zul je hem om die reden gebruiken: je vindt een mooie wandelroute, downloadt de GPS-track naar je computer, en zet hem van daaruit op je GPS-apparaat. En dan lekker lopen maar (of fietsen!).

Veel keuze en prijsverschillen
De prijsverschillen tussen de GPS-apparaten zijn groot. Dat betekent niet dat het ene toestel veel beter is dan het andere. De prijsverschillen worden vooral veroorzaakt door de extra’s: een digitaal kompas, een ingebouwde hoogtemeter op luchtdruk, een groter gebruiks- en bedieningsgemak, een kleurenscherm, betere waterdichtheid.
Op internet is genoeg informatie te vinden. Zoek op ‘wandelnavigatie gps’. Laat je niet alleen leiden door de grote merken, maar kijk ook verder en denk na wat je nodig hebt.