De wolf terug in Nederland

      Reacties uitgeschakeld voor De wolf terug in Nederland

Na 150 jaar loopt er weer een groot roofdier rond. Dat zijn we niet gewend. Mensen hebben veel vragen over de wolf. Hoe komt de wolf hier? Hoeveel wolven leven er in ons land en waar zitten ze? Moeten we bang zijn voor de wolf? Kan ik nog wel veilig met mijn hond en mijn kinderen in het bos wandelen?

De Wolven in Nederland website deelt kennis over de wolf. Kennis leidt tot meer begrip en inzicht. Begrip over het nut van de wolf voor onze ecosystemen. Kennis over hoe we ons vee kunnen beschermen tegen de wolf.

Wolf gezien?

Mocht je ooit een wolf in het wild tegen komen dan mag je jezelf erg gelukkig prijzen. Wolven zijn schuwe dieren die niet vaak worden gezien, al leven al enkele tientallen wolven in Nederland. Door je waarneming te melden op het wolvenmeldpunt, draag je bij aan kennis over wolven in Nederland. Vanaf 2023 staat het wolvenmeldpunt op de website van BIJ12. De monitoring wordt vanaf 2018 in opdracht van BIJ12 uitgevoerd door de Zoogdiervereniging. Het wolvenmeldpunt is vanaf 2008 ontwikkeld door de organisaties die samenwerken in Wolven in Nederland. Meld hier op het wolvenmeldpunt van BIJ12 uw wolvenmelding.

Als je het niet zeker weet, is deze website met informatie over de vergelijking met vos,, goudjakhals en wolf de moeite waard. Veel mensen denken ook dat ze een wolf zien, terwijl het een hond is, Vooral bepaalde soorten herdershonden lijken veel op de wolf, vooral op een afstand.

Meer weten over de wolf

De Wolven populatie wordt groter in Nederland. Waar we eerst nog te maken hadden met één wolf kan inmiddels een gebied zijn waar verschillende wolven leven. De wolf word steeds vaker gespot en ook steeds vaker op diverse plekken. Ook laat de wolf ook regelmatig sporen achter zoals dood vee of andere dieren. 
Moeten wij ons zorgen maken voor onze veiligheid als wij in een gebied gaan wandelen waar de wolf leeft? 

De wolf is banger voor ons

Het kan angstig zijn als je één of zelfs meerdere wolven midden in de natuur tegenkomt. Van nature is de wolf banger voor de mens dan wij voor de wolf moeten wezen. Het gevaar is wel als de wolf leeft in het gebied van de mens, wel aan de mensen kan wennen en dus niet meer zo schuw is of zelf op onderzoek uitgaat. 
Tot op heden hoor je nog weinig over aanvallen van wolven op mensen, wij staan ook niet op het menu van de wolf en lopen direct geen gevaar. Wel kan een wolf een mens aanvallen als de wolf zich in het nauw gedreven voelt of wordt aangevallen. Zolang je de wolf niet opzoekt en met rust laat als je deze tegen komt loop je weinig tot geen gevaar. 

Bewaar afstand tot de wolf

Klinkt misschien logisch maar het is belangrijk om afstand te houden als het om de wolf gaat. Een wolf heeft een sterk gehoor en kan van heel ver ons al ruiken. De wolf weet eerder dat wij er lopen dan wij weten waar de wolf zich bevind. 
Het kan interessant zijn om een wolf te spotten de kans is ook groot dat je deze op de foto wil zetten en wil delen. Wees hier heel voorzichtig mee en kom niet te dicht in de buurt van de wolf. Loop de wolf niet achterna voor een goede foto. Ook belangrijk is dat je de wolf nooit gaat voeren, anders is de kans groot dat ze op den duur opdringerig worden naar mensen toe. 

Op het moment dat wij contact zoeken met de wolf op welke manier ook en de wolf merkt dat wij geen direct vijand zijn, is de kans aanwezig dat de wolf niet meer bang is voor de mens met alle gevaren van dien. 
Ga ook niet specifiek opzoek naar de wolf. Wolven zijn nachtdieren en zoeken overdag een rustig plek om, in de avond en nacht worden de wolven actiever. 

Niet weg rennen! 

Als je een wolf ziet, wil je het liefst zo snel mogelijk weg wilt rennen en zeker als er meerdere wolven bij elkaar en jonge wolven aanwezig zijn. Een wolf ziet ons niet als prooi, maar zijn jacht instinct kan wel worden aangesproken als die iemand ziet wegrennen. Men het gevolg dat de wolf een achtervolging in zet. 
Loop daarom langzaam achteruit zoals jij de wolf in de gaten kunt houden en bij de wolf weg loopt om je zelf in veiligheid te brengen. Zodat je weer op een behoorlijke afstand bent met de wolf. 

In de meeste wandelgebieden op de Veluwe is de kans klein, dat je overdag een wolf tegenkomt. Maar het is niet onmogelijk. Vooral als de jonge wolf een eigen plek gaat zoeken om te overleven.