Buitencode: ruimte voor elkaar, sportief gebaar

      Reacties uitgeschakeld voor Buitencode: ruimte voor elkaar, sportief gebaar

Wandelend, fietsend, hardlopend, vissend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. Om elkaar de ruimte te geven en de natuur te beschermen, is er de Buitencode. Als iedereen de code respecteert, kunnen we allemaal blijven genieten van de natuur. Ruimte voor elkaar, sportief gebaar.

Buitenmensen komen elkaar steeds meer tegen als ze aan het sporten of bewegen zijn in de natuur. Dat zorgt wel eens voor overlast. Verschillende sportbonden en natuurorganisaties hebben de handen ineengeslagen om ervoor te zorgen dat iedereen kan blijven genieten van de natuur. Deze samenwerking levert een ‘Buitencode’ op waarin we een aantal gedragsregels met elkaar afspreken: “Ruimte voor elkaar, sportief gebaar”.

Hiermee vragen we bezoekers van natuurgebieden om anderen de ruimte te geven en de natuur te beschermen. Zo gaan we op een respectvolle manier met elkaar en met de natuur om. En zo kunnen we met zijn allen blijven genieten van de natuur. Deze Buitencode is er voor iedereen!

De vijf regels van de Buitencode

De Buitencode bestaat uit de volgende simpele regels:

 1. Respecteer de natuur
  Maak geen lawaai en neem je afval mee.
 2. Houd je aan de toegangsregels
  Check de toegangsborden en blijf op de voor jou bestemde paden.
 3. Geef elkaar de ruimte
  Maak plaats voor een ander en minder vaart bij drukte.
 4. Wees vriendelijk
  Groet elkaar vriendelijk en heb begrip voor de natuurbeleving van de ander.
 5. Spreek elkaar aan
  Spreek een ander vriendelijk en respectvol aan op zijn of haar gedrag.

Over de Buitencode

De Buitencode is een gezamenlijk initiatief van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, Atletiekunie, KNHS, KWbNWandelnet, Sportvisserij Nederland en wielersportbond NTFU.