Nieuw klompenpad in Wenum-Wiesel

      Reacties uitgeschakeld voor Nieuw klompenpad in Wenum-Wiesel

Op zaterdag 16 december 2023 was de feestelijke opening van het Klompenpad Oranjeveldpad in Wenum Wiesel. Wethouder Marco Wenzkowski van de gemeente Apeldoorn, de klompenpadenwerkgroep en Martijn Grievink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) zullen het startpaneel onthullen in bijzijn van belangstellenden en de deelnemende grondeigenaren. De opening vond plaats om 14.00 uur in de kantine van Casa Bonita aan Ankelaarseweg 91 in Apeldoorn.
De Midwinterhoornblazers zorgden voor de muzikale omlijsting. Ook het Vertelgenootschap Apeldoorn bracht een historische ode aan het nieuwe Klompenpad. Daarna volgde een korte wandeling over een deel van het Klompenpad met een afsluitende toost en soep. Volg dit nieuwe klompenpad eens; klompen aan, rugzak op en gaan!

Wandelen langs oude beekdalen en molens

Het Oranjeveldpad is een rondwandeling van elf kilometer door het mooie buitengebied van Wenum Wiesel. De wandeling start bij de Wenumse Watermolen (waar ook het Kopermolenpad start) en voert de wandelaar langs oude beekdalen en molens, een voormalig snelweg- en spoorwegtracé en historische plekken met een Koninklijk tintje. Er zijn verschillende overstaproutes naar andere Klompenpaden, zoals het Kopermolenpad en het Holhorsterpad. Het Oranjeveldpad is het 157ste Klompenpad en het achtste Klompenpad in de gemeente Apeldoorn.

Vrijwilligers en financiers

Het Oranjeveldpad is tot stand gekomen op initiatief van Dorpsraad Wenum Wiesel in opdracht van de gemeente Apeldoorn en onder coördinatie van SLG. Samen met enthousiaste vrijwilligers, met medewerking van particuliere grondeigenaren, Waterschap Vallei en Veluwe, de Nationale Postcode Loterij en de Provincie Gelderland is de route tot stand gekomen. Onder begeleiding van SLG hebben enthousiaste vrijwilligers de route ontwikkeld. Zij gaan het pad ook maandelijks nalopen om te controleren of alles nog werkt en toegankelijk is.

Folder en app

De route is in beide richtingen gemarkeerd met groene klompjes. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder andere verkrijgbaar bij De Wenumse Watermolen, B. Fiets b.v., Restaurant Triangel in Wenum Wiesel en VVV’s in de regio. Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren, daarom geldt de regel dat honden op sommige delen verboden zijn in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels.  Kijk voor meer informatie en een downloadbare folder vanaf 16 december op deze website klompenpaden.nl. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Bronnen: Klompenpaden.nl; De Stentor, regio Apeldoorn