Nieuwe Trage Tochten wandeling in Apeldoorn

      Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe Trage Tochten wandeling in Apeldoorn

Sinds vorige week staat op de website van Wandelzoekpagina deze nieuwe tocht vermeld. Een nieuwe wandeling door de stad (of eigenlijk groot dorp).

De route volgt zoveel mogelijk blauwe en groene gangen in de stedelijke omgeving en dat zorgt soms voor flinke contrasten. De ene keer lopen we ‘groen’ maar omgeven door stedelijk gedruis, een andere keer worden we verrast door stilte in de stad. Beekjes, parken, villawijken en een heus bos annex stadspark worden aan elkaar geregen tot een mooie wandelketting.

Op het eerste deel van de route vanaf het station Apeldoorn volgen we al snel de smalle stadse Grift, die hier sinds 2005 weer terug getoverd is. Ooit voedde deze beek een flink aantal watermolens in Apeldoorn. Verderop stroomt de beek door het Verzetsstrijderspark met het landhuis Marialust en het bijzondere Koetshuis. Aan de andere kant van het huis lopen we langs de kwartjesfontein, door de bevolking geschonken aan koningin Juliana. De langgerekte vijvers hier en in het even verder gelegen Wilhelminapark zijn verbredingen van de Badhuisspreng die we later opnieuw tegenkomen. Langs de Canadalaan zien we fraaie villa’s in Jugendstil en langs de lange Loolaan met de dubbele rijen lindes staan villa’s in neoclassicistische stijl. We passeren de Koningsschool, in 1852 geopend op initiatief van Koning Willem III en in 1958 weer gesloten.

Aan het eind van de Loolaan ligt de niet te missen 17 meter hoge Naald aan de (ganze)voet van een ommetje naar Paleis Het Loo. De lange Valkenberglaan leidt ons door de villawijk Berg en Bos naar de Valkenberg, ooit uitgangspunt voor de jacht met slechtvalken op reigers en daarvoor ‘Galgenberg’. Dan volgt een traject door bos en stadspark met mogelijkheid om de uitkijktoren te beklimmen. We volgen de diep gelegen Badhuisspreng, een smalle ingesnoerde sprengenbeek, door Berg en Bos en Sprengenpark, een park met bijzondere kunstwerken. Via een paadje langs de Driehuizerbeek en een oud stukje spoor ter herinnering aan het Koningslijntje keren we terug naar de Grift. Op het laatste deel van de wandeling volgen we de beek over het dak van een parkeergrage en door de winkelstraat naar de Mariakerk. Kort daarna zijn we terug bij het station. De stadse tocht in Apeldoorn is naar een idee en ontwerp van inwoner en gebiedskenner Paul van Dommelen.

Deze Trage Tocht is ongeveer 15 km en is niet gratis, maar route en informatie is te downloaden op hun website. Daar zijn nog heel wat meer Trage Tochten te vinden in en rond Apeldoorn.