Nieuws

Vierdaagse Apeldoorn mede ondertekenaar Sport en Beweegakkoord Apeldoorn

Afgelopen vrijdag 18 september heeft de Stichting Internationale Vierdaagse Apeldoorn, samen met bijna 70 andere sportverenigingen, onderwijsinstanties en (maatschappelijke) organisaties de handtekening gezet onder het Sport enBeweegakkoord Apeldoorn.

Met deze ondertekening is het startschot gegeven om met alle partners, werkgroepen deelakkoorden en de regiegroep met vol enthousiasme het gemeenschappelijke doel, alle Apeldoorners aan het sporten en bewegen te krijgen, te gaan verwezenlijken.
Het Sport- en Beweegakkoord Apeldoorn gaat uit van langdurige samenwerking van organisaties vanuit de sport en van daarbuiten zoals het onderwijs, de zorg en het bedrijfsleven.

Het akkoord is geclusterd in zes deelakkoorden, die voor een deel ook met elkaar samenhangen en elkaar versterken. De zes deelakkoorden gaan allen uit van de Apeldoornse uitdaging, bijbehorende ambities en acties die om uitvoering vragen. Meer informatie hierover op de website van Sportraad Apeldoorn www.sportraad.nl.

Wij zullen via onze werkgroep Wandelen in Apeldoorn een bijdrage leveren aan de uitvoering van het akkoord. Meer informatie over deze werkgroep kunt u vinden op de website www.wandeleninapeldoorn.nl.

Feiten en cijfers over wandelen en fietsen

Het Landelijk Fietsplatform en Wandelnet hebben een handige, actuele, gezamenlijke factsheet gemaakt. Daarin staan de meest recente cijfers en trends over recreatief wandelen en fietsen op een rijtje.

Wandelen en fietsen zijn populaire vrijetijdsbestedingen. Bijna alle Nederlanders trekken er weleens te voet of met de fiets op uit. Als beheerders van de landelijke routenetwerken brengen Wandelnet en het Landelijk Fietsplatform cijfers en trends over recreatief wandelen en fietsen in kaart. Alle kerncijfers over de grootste recreantengroep van Nederland hebben we bij elkaar gebracht in een gezamenlijke factsheet, uitgave september 2020.

Lees verder….. of ga direct op onze website naar de factsheet.

Uniek Sporten: Sporten voor mensen met een beperking

Sporten en bewegen is niet alleen gezond, maar ook erg leuk om te doen! Het is goed voor je conditie, je wordt er fit en vrolijk van én tijdens het sporten kun je sociale contacten opdoen. Uniek Sporten vindt daarom dat sporten voor iedereen belangrijk is, een beperking hoeft daarbij geen belemmering te zijn. 

Wat is Uniek Sporten?

Uniek Sporten is een landelijk initiatief en gesteund door o.a. Fonds Gehandicaptensport en NOC*NSF.

Uniek Sporten helpt en inspireert je met alles over sporten en bewegen. Op de website en in de app Uniek Sporten komen vraag en aanbod van aangepast sporten bij elkaar. Op deze plek vindt zowel aanbieder, sportzoekende of ouder/begeleider, informatie rondom aangepast sporten. Kies op de website voor de gemeente Apeldoorn en eventueel je sport en zoek het aangepaste sportaanbod van de gemeente Apeldoorn.

Uniek Sporten Apeldoorn maakt onderdeel uit van het regionale samenwerkingsverband Stedendriehoek. Zij willen het sportaanbod voor mensen met een beperking zoveel mogelijk bevorderen. Hiervoor leggen zij ondersteunende verbindingen tussen de sporters met een beperking, de sportaanbieders, professionals en vrijwilligers. 

Wij worden ondersteund en geadviseerd door de werkgroep ‘Sporten met een beperking Apeldoorn’ en een achttal ambassadeurs. In de werkgroep zijn verschillende professionele organisaties vertegenwoordigd die werken met mensen met uiteenlopende beperkingen. De ambassadeurs zijn mensen met verschillende beperkingen. Als ervaringsdeskundigen op verschillende manieren brengen zij het sporten met een beperking onder de aandacht. 

Sporten, ook met een handicap. Natuurlijk!

Het hebben van een handicap kan voor belemmeringen zorgen in het dagelijkse leven. Ook op het gebied van sport. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om met een handicap aan sport te doen. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? En waar je kunt sporten? Wil je graag sportadvies of zit je met vragen over financiële ondersteuning, hulpmiddelen of het zoeken naar een sportmaatje? 

Op de website van Uniek Sporten vind je alle antwoorden op jouw vragen. Ook lees je alles over sport en lifestyle met inspiratie van sporters voor sporters. 

Meer informatie www.unieksporten.nl of download de flyer.

Wandelen in tijden van corona: adviezen en tips

Voldoende bewegen is ook in tijden van corona heel belangrijk. Hoe kun je de komende tijd op een verstandige en prettige manier blijven wandelen? Wandel.nl geeft je een aantal tips en adviezen. 
Wetenschappers drukken ons in deze tijden van het coronavirus op het hart: blijf in beweging. Sociale contacten moeten we de komende tijd zoveel mogelijk beperken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 
Lees verder…..

Voetklachten en verkeerde schoenen

Op Gezondheidsnet is een artikel verschenen over veel voorkomende voetklachten. “Podotherapeut Anouk Jannes ontvangt via de site Gezondheidsnet dagelijks veel vragen van bezoekers over problemen met hun voeten, zoals pijn aan de hak, eelt en hete voeten.”
Lees verder…..

Tips en adviezen over schoenen voor ouderen

Op de website van Mens en Gezondheid Nu is een aardige artikel te vinden over schoenen. “De gezondheid en mobiliteit van ouderen is vaak voor een belangrijk deel afhankelijk van de eigenschappen van de schoenen dat zij dragen. Het dragen van verkeerde of slecht passende schoenen leidt maar al te vaak tot gevaarlijke situaties….”
Lees verder…..

Voettrainingen bij voetklachten

Train je voeten en voel het verschil! “Wie zijn voeten regelmatig traint, heeft minder voet- en houdingsproblemen. Wij, de schoendragers, kijken niet om naar onze voeten. We stoppen ze weg in stevige schoenen en kijken pas goed als we pijn hebben.”
Lees verder…..

Wandel-apps en navigatietoestellen

Wandel.nl zet voor jou de leukste en makkelijkste apps voor wandelaars op een rijtje. Zo ga jij goed voorbereid de deur uit. Van route- tot weerapps. Met je smartphone heb je altijd nuttige informatie binnen handbereik.
Meer info?: www.wandel.nl

Zoek op internet naar ‘wandelapps test’ om nog meer over verschillende apps te lezen. Op sommige sites staan ook gebruikerservaringen. De keuze wordt steeds groter, maar niet altijd beter.
Het is handig te wandelen met gebruik making van een app op je telefoon, bijvoorbeeld Topo GPS. Wandelen zonder gebruik te maken van bestaande routes. Met behulp van de computer is het ook mogelijk om zelf routes te maken of routes van een ander te downloaden en deze in de app op te slaan.

Liever een aparte GPS-ontvanger?
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een speciale GPS-ontvanger (navigatietoestel). Deze gaat zuiniger om met energie dan een mobiele telefoon. Dit kan bij lange tochten van belang zijn.

Een GPS-ontvanger is een apparaatje waarmee jij je route kunt vinden. Het houdt bij waar je bent, hoe snel je wandelt en in welke richting je moet lopen. Een GPS – global positioning system – is een ontvanger van signalen van verschillende satellieten. Een GPS kan hiermee de positie bepalen en vaak ook zien hoe hoog je bent.
Een GPS-ontvanger kan ook routepunten (in GPS-taal: waypoints) in zijn geheugen opslaan en je van en naar deze routepunten brengen door middel van een pijl die je moet volgen. Daarnaast hebben de meeste navigatietoestellen veel extra’s. Zo berekenen ze je gemiddelde snelheid, houden ze het hoogteprofiel van je wandeling bij, kunnen ze afstanden berekenen en de snelste weg naar het volgende punt. De GPS legt punten vast door middel van coördinaten. Zo’n punt heet een waypoint. Een waypoint kan je thuis via de pc in je telefoon of navigatietoestel invoeren, maar je kunt ook in het veld waypoints opslaan. Daarmee kun je een eigen route maken die je later kunt delen met anderen.

Routes importeren
Behalve punten kun je ook complete wandelroutes op je telefoon of navigatietoestel zetten. En meestal zul je hem om die reden gebruiken: je vindt een mooie wandelroute, downloadt de GPS-track naar je computer, en zet hem van daaruit op je GPS-apparaat. En dan lekker lopen maar (of fietsen!).

Veel keuze en prijsverschillen
De prijsverschillen tussen de GPS-apparaten zijn groot. Dat betekent niet dat het ene toestel veel beter is dan het andere. De prijsverschillen worden vooral veroorzaakt door de extra’s: een digitaal kompas, een ingebouwde hoogtemeter op luchtdruk, een groter gebruiks- en bedieningsgemak, een kleurenscherm, betere waterdichtheid.
Op internet is genoeg informatie te vinden. Zoek op ‘wandelnavigatie gps’. Laat je niet alleen leiden door de grote merken, maar kijk ook verder en denk na wat je nodig hebt.

Wandelen onder extreme omstandigheden

Op de website van de KWBN is meer informatie te vinden over het wandelen onder extreme omstandigheden. Vooral hitte en onweer zijn zaken die de nodige aandacht vragen. Weersomstandigheden zijn van grote invloed op de zwaarte van wandelingen.
Echt risicovol zijn tropische omstandigheden, als er sprake is van hoge temperaturen, een hoge luchtvochtigheid en geen wind. Fysieke inspanning zoals wandelen kan dan gevaarlijk zijn. Lees verder…..
Gemiddeld worden in Nederland ieder jaar vijf mensen dodelijk door de bliksem getroffen. De dodelijke ongevallen door blikseminslag halen vrijwel altijd de landelijke pers. Een blikseminslag heeft lang niet altijd een dodelijke afloop. De lichamelijke gevolgen zijn echter wel vaak ernstig. Lees verder…..

Voorkomen is de eerste stap in bescherming

Met het mooie weer trekken we er massaal op uit. Maar we zijn niet de enige. Ook allerlei kriebelige beestjes komen vanuit hun schuilplaats tevoorschijn en kunnen ongemakken veroorzaken waar je niet op zit te wachten. Insecten zoals teken, muggen en de befaamde eikenprocessierups kunnen vervelende klachten zoals jeuk en een pijnlijke huid veroorzaken. In het ergste geval kun er zelfs een ziekte van krijgen. Dat is niet wat je wil. Jezelf goed beschermen tegen insecten is dus cruciaal. Voorkomen is immers beter dan genezen. Er zijn verschillende manieren om er voor te zorgen dat je veilig én zonder angst voor deze insecten de deur uit kan. Maar: hoe pak je het aan?
Lees verder…..

Nieuwe wandeluitdaging door de Bas van de Goor Foundation

In 2016 en 2017 hebben Apeldoorners met en zonder diabetes meegedaan met de Apeldoornse Diabetes Challenge en de Apeldoorn Wandel Challenge. Deze Challenges waren aangesloten bij de Nationale Diabetes Challenge van de Bas van de Goor Foundation en werden toen georganiseerd vanuit een projectgroep in samenwerking met de gemeente Apeldoorn en de Huisartsenorganisatie regio Apeldoorn (HRA) en ondersteund vanuit de Stichting Internationale Vierdaagse Apeldoorn. 

Deze challenges waren een groot succes en nog steeds bestaan er wandelgroepen uit die tijd en doen deelnemers mee met de Apeldoornse Vierdaagse.

De Bas van de Goor Foundation heeft de Nationale Diabetes Challenge dit jaar vanwege COVID-19 anders ingevuld. Zij bieden  voor iedereen een gratis online wandelprogramma aan dat jou uitdaagt en helpt wekelijks, zelfstandig te wandelen op een niveau wat bij jou past. Ga jij de uitdaging aan? Kijk voor meer informatie en om je in te schrijven op de website.

De beste apps voor jouw gezondheid!

Volgens diverse schattingen zijn er wereldwijd meer dan 100.000 apps die beweren je gezondheid te bevorderen. En dat aantal groeit nog dagelijks. De meeste apps zijn gratis of voor een klein bedrag te downloaden in de standaard appstores. Ze zijn voor iedereen, zonder directe tussenkomst van zorgverleners, toegankelijk en we maken er met z’n allen steeds vaker gebruik van. Veel mensen willen graag een actieve bijdrage leveren aan het verbeteren van hun gezondheid. Het gebruik van apps hierbij is leuk en geeft je als gebruiker regie over je eigen gezondheid. Er is al heel veel aanbod, maar de juiste app vinden in bijv. de appstores van Apple, Google of Windows valt niet mee. En er is nauwelijks iets bekend over de betrouwbaarheid en effectiviteit van al deze apps.

GGD AppStore is een gezamenlijke dienst van alle 25 GGD’en GGD-GHOR Nederland. We werken samen met kennisinstituten en patiënten- en consumentenorganisaties. Het doel van de GGD AppStore is het bieden van een begrijpelijk en transparant overzicht van relevante en betrouwbare gezondheidsapps en websites (zogenaamde E-Public Health toepassingen). 

Wat we doen
Kort en bondig is het idee van de GGD-Appstore: een zorgvuldige, onafhankelijke en transparante toetsing van gezondheids-apps door deskundige GGD professionals. Wij baseren ons oordeel op een zorgvuldige toetsingsprocedure. In ‘Testmethode’, op deze website, leggen we dit uit. We onderzoeken de apps en websites In ieder geval op: gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit, privacy, betrouwbaarheid en onderbouwing. Alleen die apps die voldoen aan de door de GGD opgestelde criteria worden geplaatst in GGD AppStore én voorzien van een herkenbaar vignet. We werken vanuit het principe: “we raden aan” en niet “we raden af”. 

Lees verder…..