Paleispark Het Loo: geen kaartjes-automaten meer

      Reacties uitgeschakeld voor Paleispark Het Loo: geen kaartjes-automaten meer

In het Paleispark is een geldig toegangsbewijs nodig. Sinds eind oktober 2022 staan er geen automaten meer bij de ingangen van het paleispark. Toegangskaarten kunnen nog wel gekocht worden via een QR-code die op het mededelingenbord bij de ingang hangt. Makkelijker is om thuis de kaartjes te kopen en mee te nemen op je mobiele telefoon (of natuurlijk meteen een jaarkaart te kopen).

Er zijn jaarkaarten en dagkaarten. Een jaarkaart voor 2023 kost €10,00, en een dagkaart €2,00. U kunt alle kaarten ook al vooraf via internet kopen. Kinderen tot 12 jaar en rolstoelgebruikers hebben gratis toegang tot het park. Jaarkaarten aangeschaft vanaf 15 oktober 2022 zijn geldig vanaf het moment van aanschaf tot en met 31 december 2023.
De toegangsbewijzen zijn te verkrijgen via deze link.

Na afronding van uw bestelling zijn de kaarten direct te downloaden. U ontvangt ook een e-mail met de kaarten. U dient het toegangsbewijs, opgeslagen op een mobiel apparaat of als print, op verzoek van personeel van Kroondomein Het Loo of een hiervoor aangestelde toezichthouder, te tonen.

Systeem werkt nog niet ideaal

Volgens een artikel in De Stentor geeft dit nieuwe systeem nogal wat gemopper en ergernis. Het werkt niet altijd even goed en soms is er totaal geen verbinding om dit te regelen. Zeker bij de achteringang tegenover de Pijnboomlaan, bij de parkeerplaats midden in het park.

Duurzamer en minder storingsgevoelig
De Rijksvoorlichtingsdienst is verantwoordelijk voor de nieuwe entree bij het Paleispark in Apeldoorn, wegens de ministeriële verantwoordelijkheid. Die laat weten dat dat de automaten zijn weggehaald, omdat deze vaak storingen vertoonden. Zoals meer organisaties en bedrijven heeft ook het Kroondomein gekozen voor modernere en duurzamere kaartaanschaf via de website. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is het nieuwe systeem ‘duurzamer’. Omdat er minder papier en plastic aan te pas komt.

Toch merkt de Rijksvoorlichtingsdienst op dat een smartphone niet per se noodzakelijk is. Jaarkaarten en dagkaarten kunnen digitaal besteld worden. De smartphone is handig om je kaartje te laten zien, maar dat hoeft niet. Een printje voldoet ook. Lukt dat niet, dan kun je contact met het Kroondomein opnemen.

Het strenger controleren wordt volgens de Rijksvoorlichtingsdienst verkeerd geïnterpreteerd. Dat gaat niet over de toegangskaart. Meer en meer mensen zijn er voor openings- en na sluitingstijd. Het Kroondomein hecht waarde aan de naleving van deze openingstijden. Een mededeling daarover is op een bord in het Paleispark te lezen.

Paleispark Het Loo

Het Paleispark is 650 hectare groot en ligt tegen Paleis Het Loo aan en rondom slot Het Oude Loo. Van oudsher diende dit park ter ontspanning en verpozing van de Koninklijke bewoners van Het Loo en hun gasten.

Vanaf de 17e eeuw is er in het Paleispark gewerkt aan verfraaiing van het landschap. Met paden, vijvers en afwisseling tussen open plekken en boompartijen is een gevarieerd landschap gecreëerd dat natuurlijk oogt. Het westelijke en noordelijke deel van het Paleispark bestond na aankoop in de 19e eeuw uit heidevelden. Deze werden ingezaaid met grove dennen. Nu zijn dit gevarieerde bosgebieden met hier en daar kleine heidevelden. In dit deel van het park is nog een oud smeltwaterdal uit de voorlaatste ijstijd zichtbaar, het Wilhelminadal.

Boswachterijen Gortel, Hoog Soeren en Uddel

De toegang, conform de regels, tot de boswachterijen Gortel, Hoog Soeren en Uddel is gratis. Een gedeelte, met name de randgebieden, is het hele jaar geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Een groot gedeelte, het kerngebied, is geopend van 25 december tot 15 september.

Aardhuispark

U kunt een kaartje kopen à €2,00 bij de toegangsautomaat bij de ingang van Het Aardhuispark. U kunt alleen betalen met een pinpas. De kaarten voor het Paleispark zijn niet geldig in het Aardhuispark en omgekeerd.