Wandel je gezond: dáárom is wandelen goed voor je

      Reacties uitgeschakeld voor Wandel je gezond: dáárom is wandelen goed voor je

Even naar buiten voor een frisse neus, daar kikker je echt van op! Meer zelfs, er bestaat geen enkel medicijn dat je lichaam – fysiek en mentaal – zo’n boost geeft als een simpele wandeling. Een loze claim? Niks van. Steeds meer wetenschappelijke studies bevestigen dat regelmatig bewegen je fitter maakt in je lijf en je hoofd.

Mensen die meer bewegen, hebben een betere conditie, sterkere spieren, minder last van overgewicht, stevigere botten en 20 tot 30% minder kans op chronische aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en diverse soorten kanker. Oudere mensen vallen bovendien minder vaak, omdat ze een betere balans, mobiliteit en functionaliteit ontwikkelen.

Bron: asadventure.nl

Waarom is wandelen zo ongelooflijk gezond?

Wandelen helpt…

 • …voor sterke spieren en botten
  Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Wandelen is ook goed voor het kraakbeen. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen.
 • …voor hart en bloedvaten
  Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten.
 • …voor de longen
  Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
 • …tegen diabetes
  Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.
 • …voor de hersenen
  Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.
 • tegen stress en depressie
  Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af.
 • …voor de nachtrust
  Wandelen is ook goed voor een goede nachtrust, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert.
 • …om af te vallen
  Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen.
 • …voor de darmen
  Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.

Bron: fysioexperts.nl