Wandelen, doet u dat het beste links of rechts van de weg?

      Reacties uitgeschakeld voor Wandelen, doet u dat het beste links of rechts van de weg?

We wandelen met z’n allen meer dan ooit. Op voetpaden, maar ook daarbuiten. Als er geen stoep of voetpad is, mag u gebruik maken van het fiets- of bromfietspad. Zijn die er ook niet, dan kunt u aan de rand van de rijbaan lopen of in de berm (uitgezonderd wegen waar voetgangers verboden zijn). Maar doet u dat het beste links of recht van de weg?

Wat zijn de regels?

Tot 1993 is links van de weg lopen, als er geen voetpad, stoep of (brom)fietspad aanwezig is, als regel opgenomen in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. In de versies sinds die tijd is die bepaling niet langer opgenomen. Tegenwoordig mag een voetganger zelf beslissen wat de veiligste optie is. Dat is namelijk sterk afhankelijk van de wegindeling en die is overal anders. Dat kan zeker in corona tijd wel wat verwarring opleveren, aangezien nu de regel om 1,5 meter afstand te houden nageleefd moet worden. Dan is het overzichtelijker als tegemoetkomend verkeer sowieso al aan de andere kant van de weg loopt. Wat is daarom raadzaam?

Advies: over het algemeen links aanhouden

Veilig Verkeer Nederland adviseert om over het algemeen links van de weg te lopen. U kunt tegemoetkomend verkeer dan zien aankomen en u kunt dan beter reageren op eventuele onveilige situaties. Mocht een passerende fietser of andere wandelaar bijvoorbeeld geen 1,5 meter afstand houden, kunt u eenvoudiger contact maken of even in de berm stappen. Er zijn echter uitzonderingen, waarbij u er beter voor kunt kiezen om rechts van de rijbaan te lopen. Bij een onoverzichtelijke binnenbocht is de buitenbocht bijvoorbeeld veiliger. In het geval van een weg met maar aan 1 kant verlichting, kunt u als het donker is het beste de kant van de verlichting kiezen. Ook als dat dus rechts is. Dat geldt ook voor een dichtbegroeide berm, waarbij u geen ruimte heeft om uit te wijken. Dat betekent in de praktijk dat wandelaars geen ‘vaste kant’ meer hebben om te lopen en dat het links en rechts lopen tijdens de wandeling ook afgewisseld kan worden.

Bron: Veilig Verkeer Nederland en Max Vandaag.