Een wandelgroep beginnen

Wil je beginnen met een wandelgroep of ben je net begonnen met een groepje te wandelen? Dan is het goed om even stil te staan bij een aantal zaken die van belang zijn. Je hoeft er geen gebruik van te maken, maar lees toch even verder en doe je voordeel er mee.

Wandelen is niet alleen goed om in beweging te zijn of te komen. Het is ook belangrijk voor je gezondheid en je blijft sociaal actief.

Wandelen is een goedkope sport. Geen speciale kleding nodig, zorg wel voor goede schoenen. Uitgangspunt moet zijn dat iedereen mee kan wandelen op zijn of haar eigen tempo.
Meestal is deelname aan een wandelgroep (bijna) gratis. Dit komt mede omdat een wandelgroep(je) geen vereniging of stichting is. Hiervoor zijn geen kosten te maken. Je houdt het kleinschalig en doet het samen. Dit is de kracht van een groep en om het laagdrempelig te houden. Vaak is er een lief&leed-pot waar men vrijblijvend iets in stopt, hoeft echt niet iedere week. Hier kunnen dan extraatjes van betaald worden, bijvoorbeeld bij langdurige ziekte of jubilea.

Afstand is maar een gegeven, soms is 4 km al ver genoeg, een ander wil 10 of meer kilometers wandelen. Beter is om een tijd af te spreken dat we wandelen. Voor beginnende groepen kan 3 kwartier al lang genoeg zijn. Onze ervaring is dat voor de meeste groepen 5 kwartier een mooie tijd is. Je wandelt dan meestal een afstand tussen de 4,5 en 7 km. Ook afhankelijk waar je gaat wandelen. In het bos is je tempo lager dan in de wijk. Moet je veel oversteken en rekening houden met verkeer, dan gaat je tempo ook naar beneden.

Aan- of afmelden is niet noodzakelijk, wie er is wandelt mee. Begin zoveel mogelijk op een vaste tijd. Je zal merken dat binnen de groep de deelnemers zich min of meer verplicht gaan voelen om toch te komen. Je wilt erbij horen en meedoen!

Als er gelegenheid is om tijdens de wandeling of na afloop ergens iets te drinken, let dan ook op de kosten daarvan. Iedereen moet in de gelegenheid zijn om mee te doen.

Maak een eenvoudig aanmeldformulier waarop men zijn/haar gegevens op kan zetten. Wil men toegevoegd worden in een whatsapp-groep? Ook belangrijk is om te vragen naar een noodnummer. Wie kan men bereiken als er iets gebeurt met een wandelaar. Klinkt overdreven, maar onze ervaring is dat dit op prijs wordt gesteld als er werkelijk iets gebeurt.

Eerst even enige uitleg. We spreken in dit artikel over wandelbegeleiders en over -coördinatoren. Maar wat is het eigenlijk het verschil? Dat leggen we eerst even uit. Daarna het verschil in taken tussen een groepje en een grotere groep. Als laatste in dit artikel iets over routes.

De wandelbegeleider
Dit is de wandelaar die het voortouw neemt bij een wandeling. Bij een klein groepje is dat eenvoudig. We spreken af waar we wandelen, afstand, starttijd en startpunt en heeft overleg met de groep. Kent de route, houdt het tempo en de tijd in de gaten. Zorgt dat de groep bij elkaar blijft en iedereen weer bij het startpunt terugkomt. 
Zorg voor een tweede begeleider, zodat je niet altijd zelf aanwezig hoeft te zijn. De groep kan dan ook zonder jou verder. Een tweede begeleider is ook belangrijk als er iets gebeurd of als iemand even rustig aan wil doen.

De wandelcoördinator
Dit is eigenlijk alleen van belang bij wat grotere groepen. De coördinator is het aanspreekpunt van de groep. Hij regelt startpunt, tijd, afstand, route en zorgt voor en overleg met de wandelbegeleiders in de groep(en). Meestal is dit ook een wandelbegeleider. Daarnaast verzorgt hij het kleine beetje administratie en meestal het beheer over de lief&leed-pot. Hij zorgt er ook voor dat iemand van de begeleiders dit overneemt als hij een keer niet kan. De groep kan dan ook zonder jou verder.
Hij is ook aanspreekpunt voor nieuwe wandelaars en is het contact van de groep. Hij is ook het aanspreekpunt voor de startlocatie. Maakt daarmee ook de afspraken.
Bij terugkomst van de wandeling navraag bij andere begeleiders hoe het is gegaan. 

Contact met de wandelaar opbouwen

Ook een belangrijke taak, voor zowel de begeleider als de coördinator, is het contact en vertrouwen van de wandelaar krijgen. Dat hij op de hoogte is van bepaalde dingen over de gezondheid van de wandelaar en kan dit eventueel delen met andere wandelbegeleider. Het is altijd goed om te weten wat er speelt bij een wandelaar en kan daardoor ook een aanspreekpunt zijn. Hoe gaat het met je? Hoe gaat het thuis? Hoe is het gegaan van de week? We hebben allemaal wel eens een minder prettige periode. Hoe langer een groep bestaat, hoe meer vertrouwen de wandelaar krijgt en zal dan ook meer vertellen. Blijf altijd discreet over informatie die je krijgt.
Dit is de sociale kant van het wandelen in een groep. Sociaal actief zijn en delen van informatie. Soms een beetje sturen, er over praten, waar kan ik hulp krijgen. Aandacht geven!

Zoals hierboven staat is het niet alleen het wandelen, ook het sociaal contact is belangrijk, misschien zelfs belangrijker. Dat houdt ook in dat je best eens een keer iets anders mag doen. Ergens anders wandelen, aandacht voor feestdagen, iets extra’s na de wandeling. Wil er iemand trakteren, prima, maar wel in overleg. Vaak zijn er heel creatieve mensen in de groep, maak er gebruik van!

Op de volgende pagina’s geven we informatie voor kleine of grotere wandelgroepen.

Kleine wandelgroepjes

Grotere wandelgroepen

Routes maken