Wandelnetwerk op de Veluwe

      Reacties uitgeschakeld voor Wandelnetwerk op de Veluwe

Wie weleens fietst, kent ze allang: fietsknooppunten. Maar ook als ervaren wandelaar ben je ze vast al tegengekomen. Want in navolging van de fietsknooppunten, komen er ook steeds meer wandelknooppunten. Bijna elke provincie heeft zijn eigen wandelnetwerk. Wandelknooppunten zijn handig voor een spontane wandeling of wanneer je zelf je route wilt uitstippelen. Ook voor ruiters is dit systeem van knooppunten in ontwikkeling.

Met zo’n wandel-systeem is het dus gemakkelijk om spontaan een mooie wandeling te maken. Je hoeft alleen maar op het informatiepaneel te kijken welke knooppunten je wilt volgen en dit noteren. Maar je kunt je route ook voorbereiden. Om een knooppunt-route te plannen ga je eerst naar een website en stel je een route samen. Vaak is het mogelijk deze te printen of te downloaden en via een app te volgen. Via een app weet je altijd waar je wandelt en kun je ook altijd weer je route vinden als je plotseling beslist om even van je route af te wijken.

Als wandelaar kun je heerlijk genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Wandelen is een prima tijdsbesteding voor vele wandelaars die wekelijks of maandelijks een wandelroute lopen. Wandelen is een combinatie van inspanning en ontspanning. Lekker bewegen maar ook genieten van alles om je heen. Soms de drukte opzoeken, dan weer de rust. Nederland is een wonderschoon, gevarieerd wandelland met goede wandelvoorzieningen en prachtige wandelroutes.

Zelf aan de wandel via knooppunten?

Daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder een klein overzicht in willekeurige volgorde en zonder en een waarde-oordeel aan te geven.

Routes op de Veluwe

Zelf je route samenstellen? Klik op een knooppunt om je route samen te stellen, deze kan je direct delen of downloaden.

Wandelnet

Niet alleen de wandelknooppunten, maar ook alle andere uitgezette wandelroutes van LAW- en Streekpaden. Plan je route en voeg eenvoudig interessante locaties toe aan je route. Je kunt de route downloaden, printen of via de app gebruiken.

Wandelknooppunt

Een wandelnetwerk is een makkelijke manier om zonder al te veel moeite zelf een wandelroute uit te stippelen. Aan de hand van wandelknooppunten kun je vrij eenvoudig zelf een wandelroute samenstellen. Deze site richt zich op de individuele wandelaar die, in zijn eentje of met anderen, recreatief wil wandelen.

Wandelen met een app

Veel wandelaars wandelen met één of meer wandel-apps die onderweg de route wijzen, prestaties volgen of simpelweg erg handig zijn. Een wandel-app kan een ideale wandelgids zijn. Er zijn apps die je over routes leiden, die je op bezienswaardigheden langs de route wijzen of die je vorderingen voor je bijhouden. Met een app kun je meer plezier uit je wandeling halen. Waar moet je op letten als je met een app op pad gaat en wat zijn geschikte apps voor wandelaars? Daarnaast wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van gpx-bestanden. Deze digitale routekaarten zijn te gebruiken met een app, diverse sporthorloges of bepaalde softwareprogramma’s. De website van wandel.nl geeft hierover een paar handige tips. Het overzicht van de verschillende apps is zeker niet compleet. De meer ervaren wandelaar kan ook eens kijken op deze website of op deze website.

Routebureau Veluwe

Wandelen is sinds de uitbraak van het corona-virus steeds populairder geworden. Zo zien ook wij dagelijks steeds meer mensen genieten van de Veluwse natuur. Op dit moment beschikt de Veluwe nog niet over een dekkend wandelroutenetwerk, zoals dat bij het fietsnetwerk al wel het geval is. Dit is iets waar wij als Routebureau Veluwe ontzettend hard aan werken. In verschillende gemeenten zijn er inmiddels ‘pilot’ netwerken uitgerold en daarnaast zijn we bezig met de inventarisatie én plaatsing van nieuwe (sub)netwerken. Hierbij verzorgen wij niet alleen de onderhoudswerkzaamheden in het veld, ook zorgen wij ervoor dat onze routedata altijd actueel is. 
Een overzicht van dit werk is te vinden op de website van Routebureau Veluwe.

Publicatie: 23-09-2022; gewijzigd: 03-06-2024