Digitale wandelroutes

Op verschillende manieren kun je de digitale wandelroutes volgen. Dat kan via commerciële partijen bijvoorbeeld (natuur)magazines als via bosbeheerders of het IVN en nog andere.
Op deze pagina komt een selectie te staan van de mogelijkheden en waar de digitale routes zijn te downloaden.

Wandelen, route volgen en opnemen?

Een smartphone heb je altijd op zak, dus waarom nog een papieren routekaart meenemen als je een wandelroute ook met behulp van een app kunt volgen? Welke app gebruik je dan? Hoe is het aanbod van de wandelroutes? En werkt het in de praktijk naar wens?
Veel routes zijn gratis of voor een klein bedrag te downloaden. Je downloadt de route op je smartphone (voordat je op pad gaat via wifi) en loopt de route daarna via gps.
Ook heb je de mogelijkheid je startpunt vast te zetten en een eigen wandeling maken en opnemen. Je bent dan niet gebonden aan een route en je weet je startpunt altijd terug te vinden.

Je kunt in plaats van je telefoon ook een navigatietoestel nemen, die zijn wat uitgebreider wat mogelijkheden betreft en de batterij gaat langer mee. Denk dan bijvoorbeeld aan apparatuur van Garmin, Mio of Tahuna.
Als je via je telefoon wandelt is het van belang je batterij in de gaten te houden en eventueel een powerbank mee te nemen. Je wilt onderweg niet met een lege batterij komen te wandelen. Hoe kom je dan terug?
Tegenwoordig heeft speciale wandelnavigatie een aantal voordelen. Daarom een aantal redenen waarom ervaren wandelaars voor losse navigatie kiezen in plaats van hun smartphone:

  • Batterijduur. Bij gebruik van een app als Google Maps is de batterij van je smartphone snel leeg. Wandelnavigatie heeft meestal een batterijduur van minimaal 10 uur.
  • Speciale schermen. De schermen van de wandelnavigatie zijn altijd duidelijk afleesbaar in het buitenlicht. Je hebt er dus geen last van als de zon op het beeldscherm schijnt.
  • Betere tot uitstekende GPS ontvangst. In de bergen is je GPS ontvangst op je smartphone vaak slecht. Bij de wandelnavigatie is de GPS ontvangst altijd een stuk beter vergeleken met je smartphone. Dit merk je vooral in de bossen en bergen.
  • Beter bestand tegen regen. Lang niet elke smartphone is bestand tegen regen. Je kan de navigatie blijven gebruiken in de regen.
  • Nauwkeurige wandelroutes. De navigatie geeft altijd nauwkeurige wandelroutes en is echt gemaakt voor wandelaars. Het systeem mag zelfs maar een paar cm afwijken. Dit is regelmatig anders met een smartphone bij slechte GPS ontvangst.
  • Kaart updates. Het komt weleens voor dat de wandelroutes veranderen. Het is dan fijn als je de kaarten eenvoudig kan updaten via een Wifi of bluetooth verbinding.

Daarnaast is er tegenwoordig ook de sporthorloge met speciale mogelijkheden die navigatie ondersteunen. Hier gaan we niet verder op in en verwijzen we voor nu naar het internet. Ditzelfde geldt voor geocoaching. Wij gaan ons beperken tot wandel apps.

Tik in Google eens het volgende in: ‘wandel app telefoon’ of probeer eens ‘wandelroutes volgen en opnemen op je telefoon’. Je ziet dan de nodige informatie over de mogelijkheden en de valkuilen.
Verschillende mogelijkheden en apps worden ook beschreven op Seniorweb. Ook is er over de volgende apps informatie te vinden: GPX Viewer (Android) en Topo GPS (iPhone). De sites Wandeldate en Wandelwandelt hebben ook veel informatie. Tik anders in Google eens in ‘mobiele route app wandelaar’ met nog veel meer mogelijkheden.

Wandelnetwerk Veluwe

Wie weleens fietst, kent ze allang: knooppunten. Maar ook als ervaren wandelaar ben je ze vast al tegengekomen. Want in navolging van de fietsknooppunten, komen er ook steeds meer wandelknooppunten. Bijna elke provincie heeft zijn eigen wandelnetwerk. Wandelknooppunten zijn handig voor een spontane wandeling of wanneer je zelf je route wilt uitstippelen.
Lees verder in ons nieuwsbericht over dit onderwerp!

wandelen paleispark vijver

Zelf routes uitzetten?

Wandelen is al jaren ongekend populair. Niet zo gek; het is gratis en je kunt het doen waar en wanneer het jou uitkomt. Zoek een wandelroute uit en ga op pad. Wil je eens een keer iets anders dan een uitgezet, gebaand pad, stel dan je eigen route samen. Dat kan over één van de beschikbare regionale wandelnetwerken van Wandelnet of vrij over alle wandelpaden via bijvoorbeeld Afstandmeten, Route.nl, Alltrails, Klikprintenwandel, Runnermaps of RouteYou. GoogleMaps is daar minder geschikt voor. Een eigen gemaakte route geeft je de vrijheid om op andere paden te wandelen en drukte te vermijden.

Tips voor het uitzetten

  • Bedenk een handig begin- en een eindpunt. Is er gelegenheid om te parkeren? Is het bereikbaar met openbaar vervoer? Wordt het een rondwandeling?
  • Probeer een afwisselende route te maken.
  • Vermijd zoveel mogelijk drukke wegen.
  • De route kan vooraf via een website gemaakt worden of tijdens een wandeling.
  • Op papier is een route anders dan in de praktijk, bij een groepswandeling ga de route eerst zelf lopen en eventueel aanpassen.
  • Niet iedere wandelaar houdt van lange afstanden, bedenk altijd een mogelijkheid om de route in te korten.
  • Zorg voor iets te eten en te drinken, niet overal iets te kopen.
  • Neem een kleine ehbo-tasje mee en zorg voor regenkleding. Het weer in Nederland kan omslaan.

Waar zijn digitale routes te vinden?

Veel routes zijn te vinden en te downloaden op speciale websites of via commerciële partijen die ook apps aanbieden. Wij geven hierbij een aantal mogelijkheden, in willekeurige volgorde. Wij hebben geen enkele invloed of voordeel bij het vermelden van deze mogelijkheden. Zoek anders even op google en tik in ‘wandel apps’. Genoeg informatie te vinden, soms gratis of anders tegen een kleine vergoeding.

GPS wandelingen / routes in verschillende formaten.
Klompenpaden / app en routes.
Wandelzoekpagina / routes, informaties, zowel digitaal als beschreven.
ANWB / routes.
Topo GPS / app en routes.
GPX Viewer / app en routes.
All Trails / app en routes.
Komoot / app en routes.
Wandelnet / routes.
SNP app / app en routes.
IVN / app en routes.
Nivon / routes.
App Wandelen / app en routes.
GPS Walking / routes.
Natuurmonumenten / app en routes.
WandelZapp / app en routes.
Beleef Routes / app en routes.
Strava / app en routes.
Vossenstreken / app en routes (speciaal voor kinderen).
Route.nl / app en routes.
RouteYou / routes.
Roots Magazine / app en routes.
Bikemap / app en routes, voor wandelaars en fietsers.
Visit Veluwe / routes.
Trage tochten / routes.
Groene wissels / routes.
Tahuna / app en routes.

veluwe schotse hooglander

Een uitdagende wandeling is bijvoorbeeld het Grenspalenpad in Klarenbeek. De route is hier en daar moeilijk begaanbaar, zeker in natte tijden. Goede en hoge wandelschoenen en een lange broek zijn een must.
Probeer eens de volgende digitale wandelingen: Hoog Soeren of Loenen – Vrijenbergerspreng. of kies voor Nierssen – Kroondomein het Loo. Als laatste willen we het Uddelermeerpad in Uddel aanbevelen, een klompenpad. Ook in onze buurgemeenten zijn veel routes te vinden, denk bijvoorbeeld aan een route door de Wilpse Klei. Zo maar een greep uit de mogelijkheden.

Canadian Walk

Deze digitale wandeling en de Victory Walk willen we hier even apart benoemen. Op 17 april 1945 werd Apeldoorn bevrijd en met Canadian Walk ontdek je voor het eerst deze bijzondere gebeurtenis in een indrukwekkende audiotour. Loop en luister naar de persoonlijke verhalen van Canadese soldaten en Apeldoornse verzetstrijders en herdenk onze helden. Beleef de Canadian Walk vandaag, morgen of wanneer jij wil met de app op je telefoon. Bij elkaar duren alle 26 verhalen zo’n 45 minuten. Daarbij komt de wandeling van 2,1 km door Apeldoorn. Let op: geen rondwandeling! Vanaf het startpunt loop je via de Loolaan, langs de Grote Kerk van Apeldoorn naar het Oranjepark. Vanaf daar wandel je richting de binnenstad, waar het eindpunt van de audiotour zich bevindt. 
Naar website…

Victory Walk

​Vanaf maart 2022! Ontdek het verhaal achter de militaire eenheden die Apeldoorn hebben bevrijd met deze gratis audiotour!
Dat het Canadese militairen eenheden waren die Apeldoorn bevrijdden op 17 april 1945, dat is bij de meeste Apeldoorners bekend. Maar wie zijn deze helden? En hoe is het de mannen van deze regimenten gelukt om ons te bevrijden? Tijdens de nieuwe audiotour Victory Walk kom je allerlei mooie achtergrond verhalen tegen en leer je leuke weetjes. Want Patricia’s, 48th Highlanders en 12 andere militaire eenheden hebben bijgedragen aan de bevrijding van Apeldoorn. Als blijvend eerbetoon vertelt de Victory Walk het verhaal van de Apeldoornse bevrijding, aan de hand van de voetstappen van deze dappere mannen. 

Op deze route van twee kilometer kom je tegels met daarop een QR-code tegen. Na het scannen van de code is het geïllustreerde verhaal van een regiment te horen. Deze audiofragmenten kunnen met de Apeldoorn Stories app worden beluisterd. De Victory Walk start bij het kunstwerk ‘Boom der Vrijheid’ aan de Paslaan, in de binnenstad van Apeldoorn. Dit aluminium gevelkunstwerk van André Kruysen werd op 17 april 2020 onthuld ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. De route eindigt bij monument ‘De man met de vlag’ in het Oranjepark en leidt je weer terug het startpunt.
Naar website…