Gemarkeerde tochten

In Apeldoorn en omgeving is een veelheid van wandelingen uitgezet, welke te volgen zijn via gemarkeerde routes in de vorm van routepijltjes of gekleurde paaltjes. Wij geven hieronder waar je meer informatie over deze wandelingen kunt vinden. Via het klikken ‘Naar de website…’ kom je op de betreffende website met de verschillende routes. Geen compleet overzicht maar genoeg ideeën om te gaan wandelen.
De werkgroep heeft verder geen enkele invloed op de activiteiten en de juistheid van de gegevens.

Snel een overzicht?

Op de website van ‘Uit in Apeldoorn’ is een aparte pagina met gemarkeerde wandelingen in de gemeente Apeldoorn en omgeving te vinden.
Naar website…

veluwe wandelen rust

Liever een uitgebreider overzicht?

Hieronder vind je een uitgebreider overzicht met informatie van de gemarkeerde wandelingen in de gemeente Apeldoorn. Samen met een kleine toelichting en vermelding van de betreffende website. Het is lang geen compleet overzicht, maar een opsomming van mogelijkheden. De Veluwe en Apeldoorn in het bijzonder heeft veel te bieden voor de wandelaar.

Apeldoorn Te Voet

De tien wandelroutes van ‘Apeldoorn te Voet’ laten je al wandelend kennis maken met de bruisende binnenstad en de uitgestrekte natuurgebieden daaromheen. De routes verbinden de stations van Apeldoorn met haar buitengebied. Zo kun je dicht bij huis wandelen en kennismaken met de Apeldoornse natuur en cultuur. De routes zijn 4 tot 20 km lang. De routes zijn gemarkeerd met gekleurde pijltjes. Verstandig is het wel om rekening te houden met het openbaar vervoer voor de terugweg. De route in omgekeerde volgorde wandelen kan een beter alternatief zijn.
Naar website…

Berg & Bos, Apeldoorn

De wandelstructuur is door parkbeheerder Accres aangelegd in samenwerking met de gemeente Apeldoorn, NordicWalkingNet en het Apeldoornse 4FunFit. Park Berg & Bos, eigendom van de gemeente Apeldoorn, is in 1934 aangelegd. Het was een werkverschaffingsproject in de crisisjaren 30. Overzichtskaart en routes zijn op hun website te vinden. Vier verschillende routes van 2,5 tot 8,5 km.
Ingang Berg & Bos (vrij toegankelijk) en parkeerterrein (betaald), J.C. Wilslaan, Apeldoorn. Een ingang is ook te vinden bij de rotonde van de J.C. Wilslaan/Jachtlaan/Sprengenweg. Tevens is het park bereikbaar via een hek aan de Asselsestraat met vrije parkeerplaatsen.
Naar website…

Paleispark Het Loo

In het Paleispark zijn wandelroutes van 2 km, 5 km, 7 km, 8 km en 13,5 km en rolstoelroutes van 3,8, 5,3 en 7,0 km beschikbaar. Er zijn twee parkeerplaatsen waar je kunt beginnen. Een bij de hoofdingang van Paleis Het Loo en een tweede (gratis) parkeerplaats bij de achteringang aan de Amersfoortseweg t.o. de Pijnboomlaan. Het park is niet gratis te bezoeken, een kaartje is bij de ingang via een automaat te koop. In het Paleispark zijn alle wandelroutes het gehele jaar geopend.
Naar website…

wandelen paleispark vijver

Kroondomein Het Loo

In Kroondomein Het Loo zijn wandelroutes van 2,5, 4, 5, 6, 7,4, 8, 8,5 en 14 km beschikbaar. In het Kroondomein Het Loo zijn de meeste wandelroutes het gehele jaar geopend. 
Naar website…

Landgoed Woudhuizen

Voel de bijzondere sfeer in deze oase van oud groen. Wandel door bos, bloemrijke weilanden en bewonder de fraaie lanen met oude bomen en historische gebouwen. Laat je verrassen door de onverwachte doorkijkjes. Je loopt door bos, oude lanen en langs historische gebouwen. De kleinschalige omsloten bloemrijke weilanden en vennen zijn aantrekkelijk voor insecten, amfibieën en vogels. Wandel door de rijke geschiedenis van landgoed Woudhuizen en voel de sfeer van oud groen. Je wandelt regelmatig over bruggen die je over de meertjes en beekjes leiden. Door het landgoed loopt een route van ruim 3 km. De route start vanaf de parkeerplaats (gratis) aan het doodlopende deel van de Woudhuizerweg. Te bereiken vanaf de Zutphensestraat of vanuit de wijk Woudhuis en dan over het viaduct van de A50.
Naar website…

Het Leesten

Het Informatiecentrum ’t Leesten van Staatsbosbeheer is gevestigd in Bospaviljoen ’t Leesten, Hoenderloseweg 191 in Ugchelen (parkeren gratis; ook met OV te bereiken) en bestaat uit een informatiebalie, winkel en expositie. Je kunt hier terecht voor de mooiste wandel- en fietsroutes door het Hoenderlose en Ugchelse bos. Als Veluwe transferium is ’t Leesten een uitstekend startpunt om wandelend of fietsend de Veluwe te verkennen. Op ’t Leesten zijn verschillende wandelroutes bewegwijzerd die je zelfstandig kunt wandelen. Op het Informatiepaneel voor de hoofdingang van het bospaviljoen kun je zien welke routes er zijn om een keuze te kunnen maken. Het informatiepaneel is meteen het startpunt voor de routes. Van 1 km tot ongeveer 6 km. Ook mindervaliden-route beschikbaar.
Naar website…

Hoog Buurlo

Wandeling rond Hoog Buurlo op de Veluwe, langs onder andere de schaapskooi. Route van 4,5 km. Start: Parkeerplaats (gratis) Hoog Buurloseweg 1, 7348 BB Radio Kootwijk. Ook de route van Radio Kootwijk is hier op te pikken.
Naar website…

Er begint hier ook een speciale route voor blinden en slechtzienden met verhalen over de schaapskooi Hoog Buurlo op de Veluwe. Route van 1 km, met ingesproken tekst en speciale routekaart. Niet geschikt voor mensen in een rolstoel vanwege onverhard pad.
Naar website…

Radio Kootwijk

Wandeling langs Hoog Buurlo, Radio Kootwijk en over de Hoog Buurlose Heide op de Veluwe. Route van 12,5 km. Start: Parkeerplaats (gratis) Hoog Buurloseweg 1, 7348 BB Radio Kootwijk.
Naar website…

Boswachterspad Kootwijk

Een lange gevarieerde wandeling langs alles wat de Veluwe in Gelderland zo boeiend maakt. De route heeft een lengte van 16 km en is bewegwijzerd met oranje bordjes. Treed in de voetsporen van de boswachter en wandel door het Kootwijkse landschap. Vanaf de parkeerplaats start je deze route van 18 km en volg je de oranje bordjes. Parkeerplaats Grevenhout, Grevenhout, 3888 NR Uddel. Bij toegangsweg naar Landal Rabbit Hill.
Naar website…

Kootwijkerzand

Wandeling door boswachterij Kootwijk op de Veluwe. Vanaf de uitkijktoren heb je prachtig uitzicht over Kootwijkerzand. Let op: Google kent de route naar de startlocatie niet. Volg vanaf Kootwijk de Heetweg richting het westen (Kootwijkerbroek). Sla bij de oranje borden linksaf naar de Houtvester v.t. Hoffweg, richting parkeerplaats. Lengte 3 km.
Naar website…

Landgoed Bruggelen

Bruggelen is een natuurgebied met een gevarieerd landschap, in beheer van Gelders Landschap (GLK). Er liggen naald- en loofbossen en enkele heideveldjes. Het zuidelijke deel bestaat uit stuifheuvels met ‘eikenstrubben’. Dit zijn bossen met grillige, knoestige en gedrongen eikenstammen. Daarnaast is Bruggelen bekend om zijn rijke paddenstoelenflora. Er zijn drie wandelroutes uitgezet. Rode route van 3 km; blauwe route van 4 km; zwarte route van 7 km. Routes zijn te combineren, dan ongeveer 11 km.
Naar website…

veluwe wild

Loenense Waterval

Een afwisselende wandelroute van Natuurmonumenten op de overgang van de oostelijke stuwwal van de Veluwe naar de IJsselvallei. Je wandelt in de omgeving van zorgboerderij de Groote Modderkolk door bos, een halfopen landschap en langs een waterval. Afstand ruim 4 km.
Naar website…

Loenermark

Een zeer aantrekkelijk Veluws landschap met uitgestrekte bossen en golvende heidevelden. Er leven edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen. Het naaldbos, de heide met jeneverbesstruwelen en verschillende heidesoorten, de schaapskudde met Veluwse heideschapen en de oude stuifduinen maken de uitgestrekte Loenermark tot een prachtig gebied van het Gelders Landschap. Vier wandelroutes van 2,5, 6, 7 en 13,5 km. Verschillende startmogelijkheden bij een aantal parkeerplaatsen.
Naar website…

Deelerwoud

Het Deelerwoud van Natuurmonumenten is een oase van rust gelegen tussen twee heel bekende buren: de Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom. De wandeling voert je door bos, heidevelden en een prachtig coulisselandschap. Vanaf het parkeerterrein Deelerwoud langs de N804 (Delenseweg) loop je naar het grote informatiepaneel voor het beginpunt van de wandelroute over de Veluwe. Vanaf hier volg je de groene-paaltjesroute. Lengte: 9 km.
Naar website…

Maak een afwisselende wandeling door uitgestrekte bossen en heidevelden in natuurgebied Deelerwoud en geniet onderweg van edelherten en damherten. Ook Schotse hooglanders en wilde zwijnen kun je hier tegenkomen. Verrekijker aanbevolen! Het Deelerwoud heeft alles wat de Veluwe aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap, waar je heerlijk kunt wandelen. En: de herten en zwijnen hebben hier rust. Het moet raar lopen wil je deze prachtige dieren tijdens je wandeling niet zien. Blauwe paaltjesroute. Start: Parkeerplaats Herberg De Woeste Hoeve. Lengte: 8 km.
Naar website…

Klompenpaden

De mooiste wandelroutes over boerenland in Gelderland. Geniet tijdens je wandeling van de rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Ieder Klompenpad heeft een eigen pagina met een fotoreeks die een indruk geeft van het landschap waar u doorheen wandelt. Ook via hun eigen app te wandelen met onderweg informatie over het gebied. In de omgeving van Apeldoorn vind je o.a. de volgende routes:

 • Ugcheler Markepad, ongeveer 11 km; te verkorten tot 5 of 10 km
 • Bekbergerpad, ongeveer 13 km; te verkorten tot 9 km
 • Albapad, ongeveer 11 km; te verkorten tot 8 km
 • Klarenbeeksepad, ongeveer 13 km of 15 km; te verkorten tot 9 km
 • Loenense Enkenpad, ongeveer 11 km; te verkorten tot 6 of 9 km
 • Plaggenstekerspad, ongeveer 12 km; te verkorten tot 3 of 9 km
 • Holhorsterpad, ongeveer 11 km; te verkorten tot 6 of 8 km
 • Kopermolenpad, ongeveer 13 km; tot verkorten tot 5 of 10 km
 • Uddelermeerpad, ongeveer 16 km; te verkorten tot 10 km
 • Avervoorderpad, ongeveer 13 km

De routes gaan regelmatig over het erf van een boer, langs een beekje of over een sloot, vaak is dat privéterrein. Honden zijn op de Klompenpaden verboden. Klompenpaden zijn grotendeels onverhard. De ondergrond is daardoor meer of mindere mate ongelijk en/of begroeid. Onder bepaalde weersomstandigheden kunnen paden daardoor plaatselijk nat, modderig of glad kan zijn.
Naar website…

Wandelknooppunten Veluwe

Vanaf mei 2019 wordt er intensief gewerkt aan een compleet wandelnetwerk voor de gehele Veluwe. Nog niet bij vele bekend, maar is vergelijkbaar met de fietsenknooppunten. De Veluwe is volgens velen het mooiste natuurgebied van Nederland, heerlijk om zelf ook in dit mooie natuurgebied op pad te gaan! Het gebied tussen Ugchelen, Beekbergen en Hoenderloo is al grotendeels voorzien van bordjes. Op hun overzichtspagina vind je een selectie van wandelroutes. De routes zijn met behulp van de knooppunten, een routemarkering of aan de hand van een GPX-bestand te volgen. 
Naar website…

Rollekoot / Motketel

Er zijn maar weinig gebieden, waar in een bijzonder fraai landschappelijk decor de cultuurhistorie zo rijk aanwezig is als het gebied, dat ‘de Motketel’ genoemd wordt. We vinden het in het buurtschap Niersen. Het gebied zit vol met sprengen en op een aantal plaatsen zijn nog restanten te ontdekken van oude molenplaatsen. De Motketel ligt op de helling van de belangrijkste Veluwse stuwwal op een hoogte van ongeveer 25 meter boven NAP. Laat je fantasie de vrije loop over hoe het leven geweest kan zijn in de tijd dat de sprengen worden gegraven. De wandelroute start op de parkeerplaats aan de Gortelseweg bij de kruising met de Wildweg, Vaassen. De wandelroute wordt aangegeven met rode paaltjes, 6 km. De wandeling kan ook gestart worden op parkeerplaats tegenover Elburgerweg 146, Niersen. Volg de Elburgerweg vanaf Zwolseweg in Wenum-Wiesel. Doorrijden over wildrooster en voorbij paal met ‘Niersen’. Ter hoogte van nr. 146 links de parkeersplaats op. De wandelroute start hier aan de overkant van de weg.
Meer informatie?

In de buurt Apeldoorn

Wandelen is goed voor je lijf en je ziel en Apeldoorn is natuurlijk super geschikt hiervoor. In de buurt Apeldoorn heeft een paar mooie korte wandelroutes in Apeldoorn voor je op een rij gezet.
Vijf korte routes tussen 3 en 10 km.
Naar website…

Stadswandelingen in Apeldoorn

In Apeldoorn kun je heerlijk wandelen. Niet alleen de parken maar ook de wijken zijn daar prima voor geschikt. Zo ontdek je van alles over de geschiedenis van de stad, leer je interessante feitjes en ontdek je unieke plekken.
Naar website…

IVN, Afdeling Apeldoorn

IVN Apeldoorn biedt een hele reeks wandel- en fietsroutes in de omgeving van Apeldoorn aan. Naast de route is ook interessante natuur- en historische informatie opgenomen. Deze routes zijn allemaal gratis te downloaden. 
Naar website… 

Rolstoelwandelingen van IVN, afdeling Apeldoorn

IVN betrekt mensen bij natuur, milieu, landschap en leefomgeving. Als je een wandeling in de omgeving van Apeldoorn wilt maken, zijn deze routes gratis te downloaden.

 • Rolstoelwandelingen vanaf Casa Bonita
  IVN Apeldoorn heeft in samenwerking met Casa Bonita van de Zorggroep Apeldoorn e.o. zeven (rolstoel)wandelingen ontwikkeld. Via deze routes verken je de wijk en de omliggende buurten. De routes zijn gratis te downloaden of verkrijgbaar aan de balie van Casa Bonita, Anklaarseweg 91, 7316 MC Apeldoorn.
 • Rolstoelwandelingen vanaf Berkenhove
  IVN Apeldoorn heeft in samenwerking met Appartementencomplex Berkenhove van de Atlant Zorggroep drie (rolstoel)wandelingen ontwikkeld. Via deze routes verken je de wijk en de omliggende buurten. De routes zijn gratis te downloaden of verkrijgbaar aan de balie van Berkenhove, Koning Lodewijklaan 387b, 7314 AZ Apeldoorn.
veluwe konijn

Andere wandel-mogelijkheden in onze omgeving

Staatsbosbeheer

In de omgeving van Apeldoorn heeft Staatsbosbeheer meer gemarkeerde routes uitgezet. Deze zijn te vinden op de site van Staatsbosbeheer. Variërend van 1 tot ruim 20 km. Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 ha natuur die we beschermen en die je kunt beleven.
Naar website…

Geldersch Landschap & Kasteelen

In de omgeving van Apeldoorn beheert het Gelders Landschap vele natuurgebieden met gemarkeerde routes. Deze zijn te vinden op de hun website. Verschillende afstanden. Ruim 12.000 hectare natuur en vele monumenten als kastelen, landhuizen, molens en boerderijen vallen onder de zorg van het GLK. 
Naar website…

Natuurmonumenten

Ook Natuurmonumenten heeft in onze omgeving meer gemarkeerde routes uitgezet. Een overzicht van deze wandelingen vind je op hun website. Verschillende afstanden. Natuurmonumenten zorgt voor meer dan 100.000 hectare natuur in Nederland.
Naar website…

Lange afstandspaden en Streekpaden

Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) vormen samen met Streekpaden een landelijk dekkend routenetwerk van ca. 11.500 km in Nederland. Langs de mooiste stukjes van Nederland, zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen, door bossen, heide of langs idyllische dorpen en historische steden. Verschillende routes komen langs Apeldoorn en hier op te pakken. Hieronder een aantal etappes van verschillende routes.
Maarten van Rossumpad, etappe 12; Laag Soeren – Beekbergen, 15,7 km.
Maarten van Rossumpad, etappe 13; Beekbergen – Apeldoorn, 16,6 km.
Maarten van Rossumpad, etappe 14; Apeldoorn – Vaassen, 15,4 km.
Marskramerspad, etappe 09; Klarenbeek station – Hoenderloo, 20,0 km.
Marskramerspad, etappe 10; Hoenderloo – Kootwijk, 17,4 km.
Trekvogelpad, etappe 17, Hoenderloo – Loenen, 17,7 km.
Een aantal van deze etappes kunnen gecombineerd worden en Hoenderloo is dan een mooi vertrekpunt. Ideaal voor meerdaagse tochten.
Naar website…

Veluwe Zwerfpad

Verbaas je over de enorme stuifzandgebieden, uitgestrekte heidevelden en glooiende heuvels. Bij de oude boerderijtjes met grazende koeien lijkt de tijd stil te staan. Het Veluwe Zwerfpad voert 375 km over vooral onverharde paden door een unieke streek. Op het pad worden de Veluwezoom, Kootwijkerzand, Loenermark en Nationaal Park de Hoge Veluwe doorkruist. Loop door de gebieden en sta oog in oog met het wild van de Veluwe. Door de verbindingsroutes zijn er tal van mooie rondwandelingen en meerdaagse tochten te lopen over dit streekpad. Duidelijke routekaarten, beschrijvingen en markeringen houden je op het juiste pad.
Naar website…

Nog meer ideeën voor wandeltochten op de volgende websites

veluwe wilde zwijnen

Overnachten en wandelen in onze omgeving?

Op onderstaande adressen kun je overnachten en direct starten met wandelen! Maar er zijn er natuurlijk meer. Wij geven maar een paar mogelijkheden. Het internet biedt daarvoor meer uitkomst.

Hotel Apeldoorn – De Cantharel
Klompenpad Ugchelen
Het Ugcheler Markepad is een klompenpadwandeling van 11 km die start/eindigt bij ons hotel. De wandeling doorkruist zowel landbouw- als cultuurhistorisch terrein en brengt je over heide en enk, langs sprengen en door bossen. De route is volledig voorzien van bewegwijzering en is halverwege in te korten tot een kortere route van ca. 5 km. Op de route zijn honden helaas niet toegestaan.
IVN wandelroutes
Samen met IVN heeft het hotel een aantal prachtige wandelroutes samengesteld die vertrekken vanaf of gelegen zijn langs het hotel. Verschillende afstanden. Het is niet toegestaan om alleen gebruik te maken van onze parkeerplaats als u geen hotelgast bent. 

Bungalowpark Hoenderloo
Bij de receptie zijn verschillende wandelroutes verkrijgbaar. Rechtstreeks vanuit het park starten twee wandelroutes. De wandelroutes zijn gekleurde paaltjesroutes waarbij je gewoon het juiste paaltje volgt. Vanuit het park is er een groene paaltjesroute van 5 km lang en gaat door het bos. De andere wandelroute is een blauwe paaltjesroute van 6 km lang en gaat dwars door het heidegebied. De routes starten en eindigen bij ons park, wel zo gemakkelijk. Tevens zijn er op de Veluwe diverse themaroutes te wandelen zoals eten & drinken, historie of architectuur. Of maak een puzzeltocht of GPS-wandelroute, ook erg leuk met kinderen. Ook wandelen met jouw trouwe viervoeter is natuurlijk mogelijk.

Landal Greenpark, Miggelenberg, Hoenderloo
Een lange wandeling door het bos of op de fiets dwalen door Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Elke dag in de natuur is gevuld met ontdekkingen en natuurpracht. In het bos is een wildscherm waar je kunt speuren naar wild. In de vroege uren heeft u de meeste kans. Vergeet uw verrekijker niet. Eindeloze heidevelden wachten op je in het Deelerwoud. Volg een GPS route of speur samen met de boswachter in de bossen in de omgeving. Geniet van de frisse lucht en ontdek wat de natuur te bieden heeft. De receptie geeft je graag meer informatie.

Landal Greenpark, Rabbit Hill, Kootwijk
Wakker worden, de zon schijnt. Na een stevig ontbijt met verse broodjes bent u klaar voor een nieuwe dag. Eropuit in de omgeving en de natuur ontdekken, genietend van de frisse boslucht. Vanaf Landal Rabbit Hill liggen oneindig veel kilometers natuur op u te wachten. Er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar.

Vakantiepark Het Lierderholt, Beekbergen
Vanaf dit vakantiepark loop je zo het bos in. Wandelroute Lierderholt, rode paaltjeroute, door het Lierderbos, 4,6 km.  
Lierderholt en Varenna route
Het Lierderholt en de Varenna zijn prachtige Veluws bosgebieden grenzend aan het Deelerwoud in het zuiden en het Spelderholt in het noorden. De wandeling gaat grotendeels door het bos. Je wandelt over mooie beukenlanen en door stukken met veel eik, berk en dennen. De route voert ook over Schenkenshul, dit is een fraai heidegebied bij Hoenderloo. De Varenna heeft veel hoogteverschil. Afstand 8 of 13 km.
Trekvogelpad
Afstand van Vakantiepark Het Lierderholt tot het Trekvogelpad 0,50 km. Het Trekvogelpad (LAW2) loopt van Bergen aan Zee naar Enschede. De totale lengte van de route is 411 km!

Via Quidam – Gasthuis, Pension
Vaassen ligt aan de rand van de Veluwe, je wandelt hier zo het Kroondomein Het Loo in. Een waar paradijs voor wandelaars. Zij geven informatie over 14 mooie routes variërend van 2 tot 25 km, waaronder De Motketel, 6 km; Klein Zwitserland, 7 km; Rondje Cannenburghergat, 10 km.

Uit in Apeldoorn

Wil jij weten wat er vandaag of de komende periode in Apeldoorn te doen is? In de uitagenda vind je alles wat er de komende tijd te doen is op het gebied van activiteiten en evenementen.
Naar website…