Zo houd je je voeten gezond

      Reacties uitgeschakeld voor Zo houd je je voeten gezond

Voetklachten komen vaak door een enkelverzwikking in het verleden, óf… door verkeerde schoenen. Onze voeten komen er vaak bekaaid vanaf. We proppen ze in verkeerde schoenen, besteden er weinig aandacht aan en weten niet hoe we voetklachten kunnen voorkomen. Mensen hebben vaak een verkeerd idee over wat goed is voor hun voeten. Je voeten zijn de basis waar je op staat, ze zijn zó belangrijk. Als je eenmaal voetklachten hebt, kan dat heel invaliderend zijn.

Wat zijn de oorzaken van voetproblemen?

Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat er twee oorzaken zijn. Ten eerste kan er sprake zijn van een trauma. Dan is er in het verleden iets met de voet gebeurd, denk aan een enkelverzwikking, er is iets op de voet gevallen of iemand heeft hard z’n teen gestoten. Door de pijn kun je dan anders gaan lopen, dat leidt tot allerlei klachten. Een tweede oorzaak is het dragen van verkeerde schoenen. Mensen hebben namelijk een fout idee van wat goede schoenen zijn. Ze denken dat ze een stevige hak moeten hebben en veel ondersteuning. Daardoor dragen ze schoenen met te stugge zolen, te veel voetbed en neuzen die spits toelopen. De tenen drukken dan tegen elkaar en zitten de hele dag opgepropt. Ze kunnen daardoor niet goed bewegen, terwijl tenen een belangrijke functie hebben bij het afwikkelen van je voet en bij de balans.

Op de website van PlusOnline is hierover een aardig artikel te lezen. Ook op de website van Gezondheidsnet is meer over je voeten te lezen.